Gazdaság

Nagy a baj, már a kormány növeli az államadósságot

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a következő hónapokban megnő az adósság, mert kötvénykibocsátásokból fedeznék a kieső uniós pénzeket.

Tartósan beragadni látszik 25 ezer milliárd forint felett a költségvetés adóssága – írta a napi.hu. A GDP-arányos adósság a múlt hét végén 76,3 százalékra rúgott. Ráadásul ebben nincs benne az önkormányzatok és az elkülönített állami alapok adóssága, amely további mintegy 900 milliárd forintot tesz ki az MNB adatai szerint.

Az NGM adatai szerint júliusban az egész évre tervezett hiány 100,2 százaléka teljesült. Mindez annak ellenére történt, hogy az adóbevételek bődületes ütemben növekedtek. A szaktárca adatai szerint az adóbevételek 400 milliárddal voltak magasabbak a a tavalyiaknál.

Miután az unió több eljárást és vizsgálatot is indított Magyarország ellen, emiatt késnek egyes uniós kifizetések. Miközben a kormány az uniós programok kifutása miatt “csúcsra járatja” az uniós kifizetéseket – így a kieső bevételeket átmenetileg saját zsebből kell finanszírozni.

A kieső uniós pénzeket a kormány a megnövelt kötvénykibocsátásokból finanszírozná meg – jelentette be még a múlt héten Banai Péter Benő, az NGM államháztartásért felelős államtitkára. Ez a plusz hiányfinanszírozás viszont növeli az uniós elszámolásban is fontos államadósságot. Ennek ellenére a kormány “reméli”, hogy sikerül csökkenő pályán tartani az adósságot.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik