Gazdaság

Padlón az orosz gazdaság, és nincs jele a változásnak

oroszorszag-eu(1)(960x640).jpg (Array)
oroszorszag-eu(1)(960x640).jpg (Array)

A súlyos gondokkal küszködő orosz gazdaság júliusban sem mutatta a javulás jeleit, a csökkenő olajár továbbra is sújtja a nyersanyagok árától erősen függő országot - derült ki szerdán ismertetett adatokból.

A kiskereskedelmi eladások 9,2 százalékkal zuhantak júliusban éves szinten, miközben egy éve júliusban még 1,6 százalékos növekedést jegyeztek fel. Az idei első hét hónapban a kiskereskedelmi eladások 8,1 százalékkal csökkentek az orosz statisztikai hivatal szerdán ismertetett adatai szerint.

Szerdán megerősített adatok szerint az orosz hazai össztermék (GDP) 3,4 százalékkal zsugorodott az idei első hat hónapban. A gazdasági zsugorodás 4,6 százalékra nőtt a második negyedévben az első negyedévi 2,2 százalékról.

Szintén szerdán ismertették, hogy júliusban a reálbérek 8,2 százalékkal csökkentek a júniusi 7,2 százalékos esés után.

A statisztikai hivatal adatai szerint 4,1 millió munkanélküli volt Oroszországban júliusban, amikor a munkanélküliségi ráta 5,3 százalékra mérséklődött a júniusi 5,4 százalékról. Egy éve júliusban a munkanélküliek száma kisebb, 3,7 millió volt. Idén júliusban a regisztrált munkanélküliek száma ezerrel 975 ezerre nőtt, egy éve 854 ezer volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik