Gazdaság
bukaresti parlament (Array)

Az új lengyel államfő első útja nem Budapestre, hanem Bukarestbe vezet

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2015. 08. 18. 11:40

Bár Andrzej Duda lengyel államfő választási kampányában nemegyszer hangsúlyozta a visegrádi együttműködés jelentőségét is, első régiós, kétoldalú külföldi találkozójára Bukarestbe utazik.

Bár Andrzej Duda lengyel államfő választási kampányában nemegyszer hangsúlyozta a visegrádi együttműködés jelentőségét is, a magyar diplomácia számára kedvezőtlen, hogy az ellenzéki ultrakonzervatív Jog és Igazságosság politikusa a lengyel-román szövetséget támogatja – írja Mitrovits Miklós lengyelszakértő a Facebookon.

„Nekünk egy lengyel-román szövetség semmi jót nem hoz, a románok büszkén mondják majd, hogy ők a lengyelek legfontosabb partnerei, miközben a magyar-román viszony éppen (vagy már megint) meglehetősen rossz. Varsó pedig nem nagyon fogja felemelni a szavát a magyar nyelvhasználat vagy egyéb ügyekben. Legalábbis engem nagyon meglepne, ha úgy lenne” – mondja Mitrovits.

Andrzej Duda új lengyel államfő első interjújában, illetve beszédeiben a Balti-tengertől az Adriáig és a Fekete-tengerig terjedő összefogást hangsúlyozta. Szavaiból arra lehet következtetni, hogy ez a tengerköz-koncepció, amely elég erős lesz Ukrajnával és Romániával együtt, hogy erőt mutasson Moszkvával és Berlinnel szemben.

Amíg Orbán Viktor minden megválasztása után először Varsóba ment, az új lengyel államfő első régiós útja Bukarestbe vezet. De lehetne említeni Ewa Kopacz miniszterelnököt, aki egyszer sem jött Budapestre kétoldalú tárgyalásra. Korábban Donald Tuskra is 6-7 évet kellett várni.

A lengyel elnök részt vesz az október 8-9-i visegrádi együttműködési találkozón, aminek helyszíne Balatonfüred. Bukarestbe, első régiós, kétoldalú találkozójára egy szűk hónappal később megy.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.