Gazdaság

Százmilliárdos állami vagyont árul a kormány

arveres(210x140).jpg (Array)
arveres(210x140).jpg (Array)

Kiárusítást rendez a kormány a neten ősztől, értékesíteni kezdik a köztulajdont. Eddig csak az idei évre tervezett összeg alig ötöde folyt be így.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egy új, elektronikus árverési rendszer bevezetésével tervezi felpörgetni az állami vagyonértékesítést, közölte a minisztérium a Népszabadság kérdésére. Azt nem tudni, hogy ez pontosan mit jelent, a lap szerint ezzel kapcsolatban csak annyit mondtak, hogy „a transzaprenciát és a nyilvánosságot teljes körűen biztosító” rendszerben a tervek szerint ősztől válnak majd mindenki számára megismerhetővé azok a vagyonelemek, amelyek eladásából az idei költségvetésben meghatározott bevételi előirányzatok teljesítését várják.

A lap szerint könnyen elképzelhető, hogy az egész úgy működik majd, mint a NAV elektronikus árverési rendszere, az adóhatóság már évek óta egy online felületen értékesíti az adósoktól lefoglalt vagyonelemeket. Ezeken a liciteken bárki részt vehet, aki korábban már regisztrált az oldalra.

A kormány a költségvetésben 201 milliárdos bevételt tervezett az állami vagyon kezeléséből és értékesítéséből, ennek a nagy részét egy rejtélyes, 169 milliárdos tétel teszi ki. Ennek a forrásáról az NFM csak annyit árult el, hogy nem klasszikus privatizációs bevételről lenne szó, hanem vagyoni értékű jog vagy jogok eladása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik