Gazdaság

A költségvetésből fizetnek százmilliárdokat az uniós pályázatok nyerteseinek

csepreghy nándor (Array)
csepreghy nándor (Array)

A kormány a forrásvesztés megakadályozására 10-15 százalékkal több támogatást osztott ki, mint amekkora az uniós keret.

Várhatóan 9000 milliárd forint feletti összeget fognak kifizetni az előző, 2007-2013-as uniós pályázati ciklus nyerteseinek az év végéig – mondta Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár az M1-en.

Az eredeti 8200 milliárdos keretet meghaladó kifizetés úgy lehetséges, hogy a kormány a forrásvesztés megakadályozására az uniós keretet 10-15 százalékkal meghaladó támogatói döntéseket hozott. A 8200 milliárd feletti részt nem uniós forrásokból, hanem a költségvetésből fedezik.

A helyettes államtitkár azt is közölte, hogy az új pályázati ciklusban az a vállalkozó, aki egy teljes lezárt üzleti évvel és nullás adóigazolással rendelkezik, bankgarancia nélkül kaphatja meg azt a támogatást, ami korábban bankgaranciához volt kötve.

A pályázati rendszerben megszűnik a papíralapú ügyintézés, a pályázóktól elvárt adatmennyiséget felére csökkentették és majdnem harmadára csökken a pályázati életciklus – az új pályázatoknál átlagosan 600 nap fog eltelni a kiírástól a pénzügyi zárásig, de egy egyszerűbb gépbeszerzéses pályázat akár pár hónap alatt is át tud majd futni.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik