Gazdaság

Százmilliárdokat buknak az ausztrálok az alkohol miatt

Ijesztő gazdasági következményekkel jár a szesz- és drogfogyasztás, rengeteg munkanap esik ki miatta.

Borzasztó veszteséget okoz az ausztráloknak az alkoholfogyasztás: az ezzel járó kiesett munkanapok 620 milliárd forint költséggel járnak – tudósít az MTI.

Az alkoholizmus gazdasági következményeit egy 2013-as országos drogstratégiai felmérés eredményeiből számolták ki. A felmérés több mint 12 ezer ausztrált faggatott ki alkohol- és kábítószer-fogyasztási szokásairól, különös tekintettel arra, hogy ezek miatt milyen gyakran maradnak ki a munkából vagy az iskolából.

A válaszadók 56 százaléka viszonylag kis kockázatnak tette ki magát – alkalmanként 4-5 italt fogyasztott. 27 százalék kockázatos szinten ivott, ami egy alkalommal 5-10 italt jelent, 9 százalék pedig ennél is többet, amivel a magas kockázatú kategóriába került. 7 százalék évente, 3 százalék havonta, 5 százalék hetente él kábítószerrel.

A kutatók úgy becsülték, hogy az ausztrálok 2013-ban összesen 1,6 millió napot hiányoztak a munkából alkohol, 845 ezer napot kábítószer miatt. Ezt az átlagos napi munkabérrel és munkáltatói költségekkel megszorozva 680 millió ausztrál dollárnyi költséget kaptak. Ha azt is hozzáveszik, hogy betegségek, sérülések miatt mennyit hiányoztak az alkohol- és kábítószer-fogyasztás következtében, évi 11,5 millió nap jön ki, ami hárommilliárd ausztrál dollárnyi, 620 milliárd forintnyi veszteséget jelent.

„Az alkohol megterheli az immunrendszert és mentális problémákkal is összefüggésbe hozható” – mondta a kutatás vezetője, aki arra is rámutatott, hogy bár az ausztrálok által elfogyasztott alkohol átlagos mennyisége csökken, jelen van egy kisebb réteg, amely extrém mennyiségű alkoholt iszik, ami miatt gyakran kórházba is kerülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik