Gazdaság

Jóval olcsóbb lehet még a benzin

mol benzinkút (Array)
mol benzinkút (Array)

A szakértők szerint a világpiaci folyamatok akár 20 forintos benzinárcsökkenést is indokolhatnak az elkövetkező hetekben – írja a Napi.hu.

 

Az olaj világpiaci ára a jelentős túlkínálat miatt továbbra is nyomott maradhat, ami – a szintén erős túlkínálat mellett – segít féken tartani, illetve tovább gyengíteni az üzemanyagok árát. A drágulás irányába ható kockázati tényezőt egyelőre nem látnak a Napi.hu által megkérdezett szakértők.

Míg a keresleti oldalon a fékező kínai gazdaság jelent korlátot, addig a kínálat masszívan nő: az USA nem konvencionális kitermelése bővül, Irán visszatérhet a piacra és a OPEC sem szűkíti a termelést – mondta Pletser Tamás, az Erste elemzője aki szerint a Fed kamatemelése egy kicsit árnyalhatja a képet, a dollárerősödés euróban és forintban számolva némi drágulást indukálhat.

 
Fotó: Kummer János 

Hasonlóan látja a helyzetet Barta Judit, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója, aki szerint változatlan dollár/forint árfolyammal számolva egészen október végéig kitarthat az üzemanyagárak csökkenése, és utána is csak mérsékelt drágulás valószínűi. Az üzemanyagárak csökkenésében jelentős szerepet játszanak az óriásira duzzadt készletek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik