Gazdaság

Mi változik mától?

menekült, Szeged 11 (Array)
menekült, Szeged 11 (Array)

Mától hatályosak az új menekültügyi szabályok, és életbe lép az egészségügyi alapellátási törvény. Új parkolási zónák jönnek Budapesten, és szombattól a Főgáz veszi át a Telekom gázszolgáltatójának lakossági ügyfeleit.

A jelenleg kétfokozatú – előzetes és részletes vizsgálati – szakra bontott menekültügyi eljárás a két szakasz összevonásával egyszerűsödik, ezzel az eljárási idő lerövidül. A menekültkénti elismerést kizáró okok kiegészülnek a terrorcselekménnyel, a terrorizmus finanszírozásával, illetve az ezekre való felbujtással, s nem lehet menekültként elismerni azt a külföldit sem, akinek magyarországi tartózkodása a nemzetbiztonságot sérti vagy veszélyezteti.

Életbe lép az államhatárról szóló törvény módosítása is, amire a magyar-szerb határon épülő ideiglenes biztonsági határzár miatt volt szükség. E szerint a magyar államot schengeni külső határokon a határvonaltól számított 10 méteres sávon belül közérdekű használati jog illeti meg.

Ma lép hatályba az egészségügyi alapellátási törvény is, amely rögzíti, hogy az alapellátás továbbra is önkormányzati feladat marad, az orvosok segítséget kapnak a praxisvásárláshoz, valamint kedvezményekkel ösztönzik a részvételt az állami szűrővizsgálatokon.

A praxisjog adásvételének megkönnyítéséért a háziorvosi tb-finanszírozásból befolyó fix bevétel fedezetként felhasználható a praxis megvásárlásához. Ugyancsak ennek érdekében – a törvény egy jövő januártól életbe lépő rendelkezése szerint – a kormány felhatalmazást kap arra, hogy a felvett hitelhez kamattámogatási rendszert dolgozzon ki.

Egyéb változások szombattól:

Új parkolási zónák Budapesten >>

Átveszi a Főgáz a Telekom ügyfeleit >>

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik