Gazdaság

Csökkentek a hazai energiaárak

Kánikula 03 2 (Array)
Kánikula 03 2 (Array)

Összességében 1,5%-kal emelkedtek az ipari termelői árak júniusban év/év alapon, viszont az első félévben 1 százalékkal csökkentek. 

2015 júniusában az ipari termelői árak 1,5%-kal voltak magasabbak, mint az előző év azonos időszakában.

Részletezve:

• Az ipar belföldi értékesítésének árai 1,1%-kal csökkentek. A feldolgozóipar árai 0,5, a jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálásé 2,5%-kal mérséklődtek.

• A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő (1,7%) és a fogyasztási cikkeket gyártó (0,2%) ágazatokban csökkentek, a beruházási javakat gyártó ágazatokban nőttek (1,6%) az árak.

• Az ipari exportértékesítés árai 2,9, ezen belül a feldolgozóipar árai átlagosan 3,1%-kal emelkedtek, míg a villamosenergia-, gáz, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágé 1,8%-kal csökkentek. Ezen belül a belföldi értékesítés árai 1,1%-kal csökkentek, miközben az exportértékesítésé 2,9%-kal növekedtek.

2015 első félévében a belföldi értékesítés árai 3,1%-kal mérséklődtek, az exportértékesítésé 0,2%-kal emelkedtek, ami összességében az ipari termelői árak 1,0%-os csökkenését eredményezte 2014 január–júniusához képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik