Gazdaság

Évi 100 ezer tonna liszttel csalják az áfát Magyarországon

liszt (Array)
liszt (Array)

A visszaélők azután álltak rá a lisztre, hogy a kormány 2012-ben fordított áfát vezetett be a gabonakereskedelemre, amely addig az áfacsalások melegágya volt.

Elképesztő mennyiségű, mintegy 100 ezer tonna liszt értékesítésére terjedhet ki évente a – nagyrészt áfacsalásos – feketegazdaság Magyarországon – írta az Agrárszektor.

A visszaélők az után álltak rá a lisztre, hogy a kormány 2012-ben fordított áfát vezetett be a gabonakereskedelemre, amely addig az áfacsalások melegágya volt.

Bár az évente mintegy 870-900 ezer tonna gyártott lisztből mindössze 120-130 ezer tonna kerül az üzletekbe csomagolt lisztként – a többi ömlesztett és zsákos formában talál piacra elsősorban a sütőiparban, illetve a tészta- és az édességgyártásban – a csomagolt liszt ára a piac ármozgatója. Ahhoz igazodnak a nagyobb arányt képviselő másodlagos feldolgozók is. 

Lisztexportunk 10 év alatt érte el ismételten az uniós csatlakozás előtti szintet, de közben megjelent az addig ismeretlen import is. Ez leginkább a kereskedelmi láncok üzletpolitikájának következménye, illetve joggal feltételezhető, hogy – egyéb élelmiszeripari tömegcikkhez hasonlóan – a liszt behozatalában is fordultak/nak elő visszaélések.

Jelenleg 60 százalékban a romániai piacra, közel 30 százalékban a szlovákiai piacra kerül a magyar liszt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik