Gazdaság
liszt (Array)

Évi 100 ezer tonna liszttel csalják az áfát Magyarországon

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2015. 07. 29. 11:08

A visszaélők azután álltak rá a lisztre, hogy a kormány 2012-ben fordított áfát vezetett be a gabonakereskedelemre, amely addig az áfacsalások melegágya volt.

Elképesztő mennyiségű, mintegy 100 ezer tonna liszt értékesítésére terjedhet ki évente a – nagyrészt áfacsalásos – feketegazdaság Magyarországon – írta az Agrárszektor.

A visszaélők az után álltak rá a lisztre, hogy a kormány 2012-ben fordított áfát vezetett be a gabonakereskedelemre, amely addig az áfacsalások melegágya volt.

Bár az évente mintegy 870-900 ezer tonna gyártott lisztből mindössze 120-130 ezer tonna kerül az üzletekbe csomagolt lisztként – a többi ömlesztett és zsákos formában talál piacra elsősorban a sütőiparban, illetve a tészta- és az édességgyártásban – a csomagolt liszt ára a piac ármozgatója. Ahhoz igazodnak a nagyobb arányt képviselő másodlagos feldolgozók is. 

Lisztexportunk 10 év alatt érte el ismételten az uniós csatlakozás előtti szintet, de közben megjelent az addig ismeretlen import is. Ez leginkább a kereskedelmi láncok üzletpolitikájának következménye, illetve joggal feltételezhető, hogy – egyéb élelmiszeripari tömegcikkhez hasonlóan – a liszt behozatalában is fordultak/nak elő visszaélések.

Jelenleg 60 százalékban a romániai piacra, közel 30 százalékban a szlovákiai piacra kerül a magyar liszt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.