Gazdaság
euro(430x286).jpg (Array)

Közös uniós adót terveznek

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2015. 07. 25. 17:16

A közös pénzügymisztérium a franciák szerint szerint az áfából és a jövedelemadóból részesülne, a németek úgy vélik: a lényeg, hogy "bőséges saját bevételi forrással" rendelkezzen.

Francois Hollande francia államfő a napokban az euróövezeti gazdasági kormány felállítására tett javaslatot. Brüsszelben és Berlinben pedig az euróövezet adókivetési jogának megteremtéséről készülnek tervek, amelyek megvalósítása “tabudöntés” lenne, mindennek “vesztese” pedig Angela Merkel lehet – írta a Der Spiegel.

Az Európai Unió polgárai az integráció előrehaladtával megszokták, hogy a közösségi szintre, Brüsszelbe helyeznek nemzetállami döntési jogköröket, kompetenciákat, de az adókivetés jogának kérdésétől még a legelkötelezettebb uniópártiak is visszariadtak. Azt mondták, hogy ennek a jognak inkább a tagállamoknál kell maradnia, mert a polgárok nem fogadnak el semmi más megoldást.

Áfa és jövedelemadó

A görög válság viszont változást hozott, elterjed az a nézet, hogy nem zsarolhatna valamely kormány más tagállamokat, ha a bevételek és kiadások legalább egy részét központilag kezelnék, és ennek révén az Európai Bizottság végre önálló gazdaságpolitikát folytathatna, például az egész közösségben csökkenthetné az adókat, ha romlik a gazdasági helyzet.

Francois Hollande egy euróövezeti gazdasági kormány, valamint annak demokratikus ellenőrzésére egy parlament létrehozására tett javaslatot. Wolfgang Schäuble nyitott az elképzelésre, bár szerinte a párizsi terv “nem elég messzemenő”. Minisztériumának szakemberei szerint az a fontos, hogy “az euróövezeti pénzügyminiszter rendelkezzen tartós, és mindenekelőtt bőséges saját bevételi forrással” – írta a Der Spiegel.

“Schäuble emberei hajlandóak lemondani jelentős nemzeti bevételekről az euróövezeti pénzügyminiszter javára” – tették hozzá a beszámolóban, amely szerint a berlini elképzelés alapján a tagországok az áfából vagy a jövedelemadóból származó bevétel egy részét engedhetnék át a brüsszeli pénzügyi tárcának. Arról is lehet szó, hogy a valutaunió közös pénzügyminiszterét felhatalmazzák arra, hogy az e két adónemből befolyó összegek általa meghatározott részét beszedje.

Merkel szkeptikus

“Készen állunk arra, hogy komolyan megvitassuk ezeket a kérdéseket” – mondták a Der Spiegelnek a berlini pénzügyminisztériumban. Angela Merkel mindehhez “szkeptikusan” viszonyul. A kancellár attól tart, hogy az euróövezetből végérvényesen “újraelosztási unió” – transzferunió – lehet, amelyben a gazdag északi tagállamok pénze a kevésbé jómódú déli államokhoz áramlik. Fél attól is, hogy a tervek megoszthatják az EU-t, az euróövezeti országok és az eurózónán kívüli uniós tagállamok táborára szakíthatják a huszonnyolcakat.

Az új felvetések a Merkel-féle válságkezelő politika ellentétét is jelentik, hiszen a kancellár eddig rendre a kormányok egymás közötti megegyezésén alapuló megoldásokra törekedett – ilyen megállapodás révén állították fel például az állandó euróövezeti válságkezelő rendszert (ESM). Vagyis az állam-, illetve kormányfők testületét, az Európai Tanácsot tartotta az első számú szereplőnek, az Európai Bizottságnak és az Európai Parlamentnek pedig a “másodhegedűs” szerepét szánta – írta a Der Spiegel.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.