Gazdaság

Mától nem fizet különadót a Tesco

A felügyeleti díj több vállalkozás végét jelenthette volna, de uniós döntés alapján mégsem kell befizetni, amíg meg nem vizsgálják, diszkriminatív-e a különadó.

Fellélegezhetnek a nagy áruházláncok, nem kell kifizetniük a Brüsszel által nemrég felfüggesztett élelmiszer-felügyeleti díjat – idézi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal állásfoglalását a Népszabadság.

Korábban a különadó miatt tiltott állami támogatás és diszkriminatív adózás gyanújával indult uniós eljárás, ugyanis a sávosan kivetett adót úgy szabták meg, hogy a kormány gazdasági holdudvarába tartozó cégeknek alig kelljen valamit fizetniük, míg a nemzetközi áruházláncoknak súlyos milliárdokat kelljen leszurkolniuk. A teljes, 30 milliárdos adóbevételből több mint tízmilliárd esett volna a Tescóra.

A magyar kormányt felszólították, hogy az Európai Bizottság vizsgálatáig ne alkalmazza az adótételt. Ha ez mégis megtörtént volna és július végéig megfizettették volna a cégekkel a különadót, utólag akkor is visszakapták volna, ha Brüsszel úgy dönt, hogy diszkriminatív az adónem.

A kormánytöbbség ráadásul még ősszel olyan jogszabályt hozott, ami alapján a két éven át veszteséges áruházláncoknak kötelezően be kell zárniuk – a sokmilliárdos élelmiszerlánc-felügyeleti díj több vállalkozást taszított volna veszteségbe és a végüket jelenthette volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik