Gazdaság

Felívelő pályára állt a BKV

Szép pénzügyi eredményekkel büszkélkedhetnek, de még mindig nagyon sok a bizonytalanság a vállalat finanszírozása körül.

Egyre szebb számokat mutat a BKV: az idei első félévben a közlekedési társaság növelte a bevételét és az üzemi eredményén is javítani tudott – írja a Világgazdaság. A vállalat finanszírozása körül ugyanakkor még nagyon sok a bizonytalanság.

A BKV tájékoztatása szerint az első hat hónapban 71,235 milliárd forint volt az üzemi szintű bevétel, hat százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Az üzemi szintű ráfordítások értéke pedig 71,119 milliárd volt. Az üzemi eredmény meghaladta az egymilliárd forintot, az előző évhez képest 254 milliós növekedést tudtak felmutatni, az adózás előtti eredmény pedig kiugróan magas, közel 53 milliárd forint – igaz, ezt nagymértékben befolyásolta az adósságkonszolidáció, amellyel megszűnt a korábban felhalmozott hitelállomány.

Az elmúlt években több tízmilliárdos megtakarítást hoztak a ráfordítás-csökkentő és hatékonyságjavító intézkedések. A BKK mint megrendelő szervezet szigorú és részletekbe menő költségkontrollt gyakorol a társaság felett.

A jegyár-bevételek ugyan tízmilliárddal nőttek az elmúlt években, de így is csak az éves, 145 milliárdos működési költség harmadát fedezik. A társaság helyzete nem könnyű, de nem kilátástalan – biztató az is, hogy a cégcsoportnak nincs öt éven túli kötelezettsége. A hosszú távú finanszírozás ugyanakkor még nem megoldott, sőt, az idei működéshez is hiányzik még 15 milliárd forint. Ezt a lyukat vélhetően most is fővárosi vagy állami forrásból fogják betömni – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik