Gazdaság

Békén hagyta Magyarországot a Moody’s

moodys-weblap(1)(960x640).jpg (Array)
moodys-weblap(1)(960x640).jpg (Array)

Sokan várátk, de nem hajtott végre államadós-osztályzati felülvizsgálatot Magyarország esetében a hitelminősítő.

A nemzetközi hitelminősítő az Európai Unió előírásainak megfelelően – a többi hitelminősítőhöz hasonlóan – előre összeállította a szuverén adósbesorolások áttekintésének idei menetrendjét. A Moody’s a magyar szuverén osztályzat idei második potenciális felülvizsgálati időpontját péntekre tűzte ki, a cég azonban péntek éjjel Londonban közölte, hogy most nem frissítette a magyar államadós-besorolást.

A Moody’s listáján Magyarország szuverén adósosztályzata így továbbra is “Ba1”, stabil kilátással. A hitelminősítő idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország legközelebb november 6-án szerepel.

A Moody’s által érvényben tartott magyar adósosztályzat idei első felülvizsgálatának lehetséges időpontja március 6-án volt, ám a hitelminősítő akkor sem módosította a magyar szuverén besorolást, sem annak kilátását.
A cég legutóbb november 7-én hajtott végre hitelminősítői lépést Magyarországgal kapcsolatban: akkor javította stabilra a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról a magyar államadós-osztályzat kilátását. A döntést a cég elsősorban a magyar gazdaság javuló középtávú kilátásaival és a költségvetési konszolidáció melletti kormányzati elkötelezettséggel indokolta.

A Moody’s novemberi lépése nyomán a magyar szuverén adósbesorolás mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő nyilvántartásában stabil kilátással szerepel.

A globális pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás alapján – hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik – a hitelminősítők az általuk előre meghatározott és Brüsszelnek benyújtott időpontokban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében.

Nem kötelező azonban, és nem is feltétlenül bizonyos ezeken a napokon a menetrendben szereplő államadós-osztályzatok vagy az osztályzatokra érvényes kilátás módosítása, ahogy a Moody’s sem hajtott végre az idei évre kitűzött első és második felülvizsgálati időpontban hitelminősítői lépést Magyarország esetében. A kitűzött időpontok csak azt jelzik, hogy ha a hitelminősítők indokoltnak látják valamely minősítési lépés végrehajtását, azt – előre nem látott, nagy horderejű, azonnali felülvizsgálatot igénylő fejleményeket nem számítva – az év mely napjain jelenthetik be.

Felminősítést vártak

A londoni elemzői közösségben voltak olyan várakozások, hogy a Moody’s pénteken javíthatja legalább a magyar adósosztályzat kilátását.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői az európai felzárkózó piacokra összeállított, e hétre szóló előrejelzésükben azt jósolták, hogy a Moody’s pénteken felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javítja a magyar szuverén besorolás kilátását.

A ház elemzői szerint e várakozást egyebek mellett az indokolta, hogy a közadósság-ráta és a külső adósságráta csökkenésével enyhült a magyar gazdaság külső sebezhetősége, emellett a bankadó csökkentése, amelyre a kormány ígéretet tett, várhatóan jót tesz a magánszektorbeli beruházásoknak és a gazdasági növekedésnek is.

Pozitív lépések

A nemzetközi hitelminősítők mindazonáltal az idén már végrehajtottak pozitív lépéseket Magyarország esetében.

A Fitch Ratings májusban pozitívra javította a magyar szuverén osztályzat kilátását az addigi stabilról, egyebek mellett a magyar gazdaság külső mutatóinak markáns javulásával indokolva a lépést.

A Fitch “BB plusz” hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadós-osztályzata a másik két nagy hitelminősítő, a Moody’s és a Standard & Poor’s hosszú távú magyar szuverén minősítésével azonos, és egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású “BBB” sáv alsó szélétől.

Ha a Fitch Ratings a pozitív kilátás megadása nyomán javítja a magyar szuverén devizaadós-osztályzatot is, ez a besorolás ennél a cégnél visszakerülne a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába.

A Standard & Poor’s március 20-án – a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon, az addigi és az azóta is érvényes stabil kilátás pozitívra javítása nélkül – egy fokozattal “BB plusz”-ra javította a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását.

A márciusi felminősítés előtt az S&P tartotta érvényben a leggyengébb besorolást Magyarországra: a hosszú lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata ennél a cégnél addig “BB” volt, két fokozattal alacsonyabb a befektetési ajánlású sáv alapszintjénél, és eggyel alacsonyabb a Moody’s és a Fitch Ratings szuverén magyar besorolásánál.

A Standard & Poor’s márciusi osztályzatjavításával került a magyar államadós-besorolás mindhárom hitelminősítőnél azonos szintre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik