Gazdaság

Pörögtek a villanyórák, megdőlt a rekord

Megdőlt a nyári áramfogyasztás hazai rekordja, a villamosenergia-terhelés vélhetően elérte a maximumát.

A MAVIR Zrt. szerint a déli kánikulában mért 6456 MW-os negyedórás átlag bruttó rendszerterhelés meghaladja az eddigi legnagyobb nyári csúcsterhelést. A 12 óra 45 perc körül mért adat a szakemberek szerint az idei nyár csúcsterhelése lehet.

Ennek oka, hogy a hőmérséklet még emelkedhet ugyan a nyár további részében, de a nyári szabadságolások miatt a jelentősebb fogyasztással rendelkező felhasználók – pl. irodaházak, üzemek – már csökkentett üzemmódban működnek, így a fogyasztás kevésbé terheli meg a hazai villamosenergia-rendszert.

Az elmúlt napok értékei nyári rekordnak számíthatnak, hiszen meghaladják a 2007-ben regisztrált, 6320 MW-os, valaha mért legmagasabb hazai nyári teljesítményigényt is. A mai csúcsterhelés 33,7 °C-os, 12 órakor mért országos átlaghőmérséklet mellett alakult ki.

A hőségben az átviteli rendszer is fokozott igénybevételnek van kitéve, terhelése megemelkedik, de a MAVIR hálózata stabil, ennek köszönhető, hogy a hőség semmilyen ellátásbiztonságot veszélyeztető műszaki problémát nem okozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik