Gazdaság
Mangalica (Array)

Disznóság, hamis a mangalica

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 07. 06. 16:18

A szürke marhából készült termékeknél működik az eredetigazolás rendszere, de a mangalicánál nincs ilyen terméktanúsító.

Korábban a témában:

A Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorából kiderült, hogy a mangalicatartók pontosan tudják, mi a helyzet, sűrűn kapnak visszajelzést, hogy a boltokban, éttermekben nem mangalicából készült terméket, ételt vásároltak. A Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke szerint van még teendő, hogy kialakuljon a jól követhető eredetigazolás.

A DNS-adatok alapján biztosan meg lehet mondani egy termékről, hogy mangalicából készült-e, vagy sem, de a hús nyomon követése nehézkes, hiszen mangalicából sokkal több van, mint szürke marhából, a húsokat is jobban nyomon lehet követni, mint a kolbászt, disznósajtot. Tóth Péter elképzelhetőnek nevezte, hogy mikrocsipes vagy SMS-küldéses rendszereket is alkalmaznak majd.

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének a tagjai jogosultak egy védjegy használatára – a kör alakú embléma közepén egy sertés látható. Ezt kell keresni a nagyobb boltokban lévő termékeken, de még egyszerűbb a megbízható termékek vásárlásához, ha személyesen ismerjük a termelőt.

Tavaly tavasszal az egyesület úgy döntött, megmenti a fekete mangalicát, még elszórtan, egy-egy tanyán található példányokat összegyűjtik. Ezt a kormány is támogatja, jelenleg folyik az a jogszabályalkotó tevékenység, melynek célja ismét önálló fajtaként elismertetni a fekete mangalicát.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.