Gazdaság

A CBA vasárnap a Balatonnál csap össze riválisával

cba (Array)
cba (Array)

Most is sok bolt lesz nyitva, köztük több szupermarket és diszkontáruház, benzinkutakon működő - a Mindenár.hu listázta őket.

A vasárnapi boltzárról szóló törvény szerint minden bolt választhat évente öt vasárnapot, amikor kinyit. Több áruházlánc ezért egy-egy boltot nyitva tart az országban. A Mindenár.hu legfrissebb gyűjtése szerint  július 5-én a Lidl növeli ezek számát: most vasárnap 7 üzlete tart nyitva 7-től 21 óráig.

Jóval töb bolttal készül a CBA. A több tucat vasárnap is nyitva tartó üzlet között több mint 20 budapesti is lesz. A portál emlékeztet rá, hogy a Balatonakaliban lévő Fék ABC, és a balatonfenyvesi CBA termelői piac létesítésére kért és kapott engedélyt, így elérhetőek vasárnap is. A Sparnak az eddigi hét helyett 12 üzlete lesz nyitva, köztük egy balatonfenyvesi is, amely a fenyvesi CBA-val konkurál. Most vasárnap is elérhetőek lesznek az OMV-kutakon lévő Spar Expresszek is.

A Reál és a Coop is több bolttal készül a most vasárnapra. Most is nyitva lesz két, a Shell által működtetett Tesco Expressz és a Mol-kutakon elérhető Fresh Corner hálózata is négy üzlettel bővül. A Manna-hálózat korábban Facebook-oldalán publikálta a vasárnap is nyitva lévő üzleteit, ám a lista már nem elérhető, az elmúlt hetek tapasztalatai alapján a Teréz körúti, a Baross utcai (Kálvin tér) és a Vámház körúti egység most is kinyit majd. .

A többi nagy boltlánc, az Aldi, az Auchan, a Penny Market nem tett közzé a honlapján olyan információt, amely szerint bármelyik boltjuk kivétel lenne most vasárnap a boltzár alól – írja összeállításában a Mindenár.hu.

A CBA csütörtökön közleményben utasította vissza a Baldauf Lászlóval a Heti Válaszban megjelent interjú “szándékos, rosszindulatú félreértelmezését”, amely szerint az üzletláncnak vagy bármely vezetőjének tevőleges köze volt a vasárnapi nyitva tartás korlátozásának bevezetéséhez. A cég szerint a médiában “helytelenül idézett mondat egyértelműen azt jelenti, hogy a többi piaci szereplőhöz hasonlóan aCBA is kifejtette a véleményét a törvénnyel kapcsolatban”.

Mindeközben az Országgyűlésben is téma volt a vasárnapi zárva tartás. Napirend előtt a szocialista Lukács Zoltán követelte, hogy a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság engedje át az MSZP népszavazási kérdését, mert a társadalom nagyobb része nem támogatja a törvényt, amely miatt háromezren veszítették el munkájukat és 387 ezer plusz munkaórát kell dolgozniuk azoknak, akik maradtak.

Az ellenzéki politikus bírálta Baldauf Lászlót, a CBA elnökét, aki szerinte – a cég cáfolata ellenére – elismerte, hogy ők lobbizták ki a zárva tartást. Kitért arra is, hogy a CBA vezére azt azért elérte, a Balaton mellett két üzletét is piaccá nyilvánítsák, így azok vasárnap is nyitva tarthatnak. „Megint az önök oligarchái tudnak gazdagodni” – üzente a kormánypárti képviselőknek.

Tállai András, Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: végre van egy ügy, amiben következetes az MSZP álláspontja, azaz nem támogatja 150-200 ezer kereskedelmi dolgozó pihenését. Szerinte minden negatív várakozás megdőlt a zárva tartás bevezetése, március 15-e óta. Az ország elfogadja a döntést, a 200 négyzetméter alatti üzletek működnek vasárnap is, nem dolgoznak kevesebben a kereskedelemben – mondta. Hozzátette: egyetlen egy szakszervezet, érdekvédelmi szervezet sem lépett fel az intézkedés ellen.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik