Gazdaság
Olajszennyezés (Array)

Brutális kártérítést fizet a BP

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2015. 07. 02. 17:55

A brit BP olajcég 18,7 milliárd dolláros (5,2 ezer milliárd forint) kártérítést fizet a 2010-ben, a Mexikói-öbölben történt szennyezésért.

A cég peren kívül kötött egyezséget a katasztrófa által érintett öt amerikai állammal és a szövetségi kormánnyal. Ha a bíróság jóváhagyja, ez lesz a legnagyobb olyan kártérítési megállapodás az Egyesült Államok történetében, amelyet egyetlen jogi személlyel kötöttek – közölte Loretta Lynch amerikai igazságügyi miniszter. Az összeg segít majd helyreállítani a Mexikói-öböl gazdaságában, halászatában, lápjaiban és élővilágában tett kárt.

Még mindig óriási a szennyezés

A peren kívüli megállapodás egyúttal pontot tesz a BP ellen a 2010-es katasztrófa kapcsán indított legjelentősebb kártérítési per végére. Az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb tengeri olajömlése miatt a Mexikói-öböl partján fekvő öt állam, Florida, Alabama, Mississippi, Louisiana és Texas, valamint a szövetségi kormány, továbbá 400, a katasztrófa által érintett helyi önkormányzati szerv indított kártérítési pert a BP ellen 2013-ban.

A BP által üzemeltetett Deepwater Horizon nevű olajkitermelő platformon 2010. április 22-én robbanás történt, majd tűz ütött ki. Tizenegy munkás meghalt, az elsüllyedt platform helyén pedig csaknem 790 millió liter olaj ömlött a tengerbe. Az olaj elérte a Mexikói-öböl partvidékét, súlyos károkat okozva több ágazatnak és az élővilágnak. Egy tavalyi jelentés szerint négy évvel a katasztrófa után is legalább 3200 négyzetkilométernyi területen borította lesüllyedt olaj a tengerfeneket a Mexikói-öbölben.

Rengeteg pénzbe került

Az olajcég saját bevallása szerint a katasztrófával kapcsolatos költségei már a kártérítés megfizetése nélkül meghaladták a 42 milliárd dollárt. Mindazonáltal a cég csütörtökön reálisnak nevezte a kártérítési megállapodást, a londoni és New York-i tőzsdén jegyzett részvényeinek árfolyama pedig 5,3, illetve 5 százalékkal emelkedett az egyezség hírének hatására.

A BP négy hónapos vizsgálat után, 2010 őszén kiadott részletes jelentése szerint a katasztrófát “műszaki hibák összetett, egymással összefüggő sorozata”, valamint emberi és tervezési tényezők együtt okozták.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.