Gazdaság

Amerika “húzza vissza” a világot

Fitch Ratings (Array)
Fitch Ratings (Array)

Az amerikai gazdaság váratlanul gyenge első negyedévi teljesítménye valószínűleg visszafogja idén a világgazdaság egészének növekedését is - jósolta globális előrejelzésében a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő 23 oldalas új prognózisában 2015-re 2,2 százalékos, jövőre és 2017-ben egyaránt 2,5 százalékos GDP-növekedéssel számol az Egyesült Államokban. A Fitch az idei amerikai növekedési előrejelzését 0,9 százalékponttal, a jövő évit 0,5 százalékponttal rontotta a márciusban összeállított előző prognózisához képest. A 2017-re szóló becslés most jelent meg először a hitelminősítő előrejelzésében.

A Fitch Ratings londoni elemzői mindezek alapján az idén – piaci árfolyamon számolva – 2,4 százalékos világgazdasági növekedést várnak, 0,3 százalékponttal lassabbat a márciusi előrejelzésben szereplőnél. A cég jövőre változatlanul 2,9 százalékos, 2017-re – új előrejelzésként – 2,8 százalékos globális GDP-bővülést valószínűsít. A Fitch londoni elemzői szerint az általuk 2016-ra várt gyorsulás egyik tényezője az a várakozásuk, hogy Brazília és Oroszország kilábal a recesszióból, bár e kilábalás a hitelminősítő szerint is vérszegény lendületű lesz.


Europress Fotóügynökség

Az euróövezetben a Fitch Ratings – alapeseti forgatókönyvként – 1,6 százalék körüli átlagos éves növekedést valószínűsít a 2015-2017-es időszakra. A cég hangsúlyozza ugyanakkor, hogy megnőtt a kockázata a viharos körülmények között végbemenő Grexitnek – vagyis Görögország távozásának az euróövezetből -, és ez lefelé ható kockázatokkal terheli az euróövezet növekedési kilátásait is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik