Gazdaság

Nem Lázár dönt a minimálbér-emelésről

Arról majd az év végén a munkáltatók és a munkavállalók egyeztetnek.

5,5 százalékos minimálbér-növekedésről beszélt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján, de estére a Miniszterelnökség sajtóirodája korrigált: a minimálbérről nem a kormány dönt – közölték az MTI-vel. Az összegről a munkáltatók és a munkavállalók érdekegyeztető fórumán döntenek, várhatóan az év utolsó hónapjaiban.

Lázár szavaira reagálva a Magyar Szakszervezeti Szövetség azt közölte, hogy készen áll a jövő évi bértárgyalások megkezdésére, de úgy vélik, hogy az 5,5 százalékos minimálbér-emelésre tett javaslat legfeljebb kiindulási alap lehet, a szakszervezet 9 százalékos emelést szeretne elérni.

A Miniszterelnökség sajtóirodája közölte: a sajtótájékoztatón félreérthetően hangzott el a minimálbér mértékéről szóló információ, ugyanakkor nem zárják ki, hogy 2016-ban 5,5 százalékos emelés lehet, mert „a magyar gazdaság mutatói kiválóak”.

Csütörtökön este Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára is azt közölte, hogy elhamarkodott a jövő évi minimálbérről beszélni, a bértárgyalásokat a szakszervezetekkel és a kormány munkaügyi szakembereivel szokták lefolytatni és nem a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel. Hozzátette: nem tartja szerencsésnek, hogy egy el sem indult alkufolyamatban „bemondják a végeredményt”, az üzleti szférában a kormány nem munkaadó.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik