Gazdaság

Idén nyáron nagyot robbanthat a mobilfizetés

PayPass (Array)
PayPass (Array)

A mobilfizetés jelenleg az egyik legmenőbb pénzügyi szolgáltatás a bank- és mobilszakmában. Bár a szolgáltatás Magyarországon már tavaly óta elérhető, a hazai mobilfizetési piacnak az idei fesztiválszezon adhat igazán nagy lökést.

A mobilfizetés lényege, hogy a mobilszolgáltató egy bankkal közreműködve tulajdonképpen egy PayPass-bankkártyát varázsol az arra alkalmas mobilunkból. Nincs szükség készpénzre, bankkártyára, sőt, a mobiltárcák egy helyen képesek tárolni és érvényesíteni az összes hűség- és kuponkártyát, fesztiválbelépőket, koncertjegyeket, kártyákat. Elég csak odaérinteni az elfogadó terminálhoz a telefont és már meg is történt a fizetés, például egy nyári fesztiválon a sörös pultnál. De ugyanilyen könnyen lehet vele érvényesíteni a mobilon megrendelt koncert- és fesztiválbelépőinket is.

A mobilfizetés teljesen ingyenes, gyors, egyszerű és biztonságos. Mivel a tárcában található bankkártya adatait egy biztonsági chip tárolja a SIM kártyán, ezért általában szükség van egy speciális, mobilfizetéses SIM kártyára is a használatához, illetve le kell tölteni a megfelelő alkalmazást is az okostelefonra. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a mobilfizetés azért forradalmi megoldás, mert a mindig kéznél lévő mobiltelefonok fokozatosan felválthatják a hagyományos pénztárcákat, éppúgy, ahogy a mobiltelefon a beépített fényképezőgépekkel majd a mobilinternet elterjedésével alapvető változásokat hozott.

Fotó: MTI / Földi Imre

Magyarországon elsőként a Telekom vezette be a Mobiltárca szolgáltatását tavaly, megelőzve ezzel néhány fejlettebb nyugati országot is, mint például Hollandia. Bár mára a hazai mobilszolgáltatók mindegyike kínál mobilfizetési megoldásokat, vélhetően az idei fesztiválszezon hozhatja el a várva várt áttörést. A mobilfizetés elsődleges célpontjai ugyanis elsősorban az újdonságokra, kényelmi szolgáltatásokra nyitott fiatalok lehetnek. Különösen a fesztiválozó fiatalok, akik a mobiltárcával sokkal kényelmesebben és egyszerűbben tudnak majd vásárolni a nyári fesztiválokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik