Gazdaság
munkaerő (Array)

Tényleg többet dolgozunk, mint uniós társaink?

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2015. 06. 16. 09:11

Igaz-e, hogy a magyar munkavállaló rengeteget dolgozik, többet, mint az uniós társai? 

Ha csak a jogszabályokat nézzük, nem igaz, hogy a magyar munkavállaló többet dolgozik, mint régiós társai. Akár a vizsgált régiós tagállamokban, akár Németországban hasonló maximumokat határoz meg a törvényi szabályozás, az elrendelhető túlórák mértéke pedig jelentősen meghaladja a hazai maximumot – írta a Munkajog portál.

Másfelől azonban nem hagyható az sem figyelmen kívül, hogy Magyarországon a valós és sok esetben ki nem fizetett túlórák száma minden bizonnyal jelentősen meghaladja a jogszabályi mértéket.

A német szabályozás alapvetően abból indul ki, hogy a heti munkaidő a hét hat napjára, hétfőtől szombatig osztható be. Az egy napra beosztható munkaidő maximuma 10 óra, a heti maximum 48 óra. Az egy napra minimálisan elrendelhető munkaidőmértékre itt sincs kifejezett szabályozás, az szabad megállapodás tárgya. Ez a mérték a gyakorlatban átlagosan 3 óra/munkanap.

Az mindenképpen kijelenthető, hogy a munkaidő-pihenőidő mértékek szabályozása tekintetében az Mt. nem szigorúbb, mint a vizsgált tagállamok szabályozása. Ugyanakkor elképzelhető, hogy a túlóramaximum törvény általi emelése a valós túlórák nyilvántartását és azok ellentételezését elősegítené hazánkban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Tragikus hirtelenséggel

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.