Gazdaság

Magyarország is jól járna az energiaunióval

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 06. 16. 19:48

Az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke szerint mindenekelőtt alacsonyabb árakat lehetne elérni a közös energiapiaccal.

Nem tartható fenn a jelenlegi helyzet az Európai Unióban, energiaunióra van szükség, amely biztonságos, versenyképes és fenntartható energiát szolgáltat az állampolgárok számára – közölte Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke Budapesten.

Sefcovic elmondta: addig nincs energiabiztonság a térségben, amíg a tagállamok nem állnak több lábra az energiaforrások tekintetében. Megemlítette, hogy Magyarország egyedül a Gazpromtól szerzi be gázszükségletének 80 százalékát és kitért arra is, hogy az unió állampolgárainak egytizede télen nem tud megfelelően fűteni. Az európai lakosságállomány 75 százaléka nem energiahatékony – közölte az alelnök.

A bizottság most azért készít elő rendeletmódosítást, hogy legyen közös terv arra az esetre, ha vészhelyzet merül fel a gázszállításban. Szeretnék elérni azt is, hogy az energiaügyi szerződések és a kormányközi megállapodások átláthatóbbak legyenek, ami jobb beszerzési megállapodásokhoz, alacsonyabb kiskereskedelmi árakhoz vezet.

Az alelnök arra is kitért, hogy az energiaunió részeként Magyarország is kevésbé függene egyetlen földgáz- és nukleárisüzemanyag-szállítójától, a diverzifikáció pedig nemcsak az ellátás biztonságát növelné, hanem erősítené a versenyt is, ami kedvezően hatna az árakra – idézte az elhangzottakat az MTI.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.