Gazdaság

Győzött a kormány – az utolsó gázszolgáltató is bedobta a törölközőt

Most már senki nem kerülheti el az állami rezsiszolgáltatót.

Az E.On, a GDF Suez és a Magyar Telekom után a Tigáz is otthagyja a lakossági gázpiacot – értesült az Index. A cég kérelmezte az energiahivataltól, hogy vonják vissza egyetemes gázszolgáltatói engedélyüket.

A Tigáz ügyfeleinek nincs semmilyen teendőjük, a szolgáltatóváltással kapcsolatos folyamatokról időben és teljes körűen tájékoztatják majd őket. A szabadpiaci ügyfeleket nem érinti a Tigáz döntése, ott továbbra is jelen lesz a cég.

A Tigáz, a Főgáz, a GDF Suez és az E.On lakossági üzletágai a rezsicsökkentett gázár mellett 2012-ben összesen 32,5 milliárdos veszteséget termeltek, 2013-ban 27 milliárd volt a mínusz. Tavaly csak a Tigáz 13,4 milliárdot bukott a lakossági fogyasztókon.

A kivonult cégek ügyfelei a Főgáz bázisán létrehozott állami rezsiszolgáltatóhoz kerülnek. Noha a rezsicsökkentés miatti veszteséghalmozódással gyakorlatilag az egész lakossági gázpiacot sikerült államosítani, egy kiszivárgott levélből az derült ki, hogy a kormány olyan lépéseket tervez, melyek nyomán elkerülhetetlen az energiaárak emelkedése. A kormányszóvivő azonban sietett leszögezni, hogy mindent megtesznek „a rezsicsökkentés eredményeinek megvédéséért”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik