Gazdaság

Újabb pofont kapott a kormány az Európai Bíróságtól

játékgép (Array)
játékgép (Array)

A pénznyerő automaták kaszinókon kívüli üzemeltetését tiltó magyar jogszabály ellentétes lehet a szolgáltatásnyújtás szabadságának elvével – mondta ki az Európai Bíróság.

A luxemburgi testület azzal indokolta a döntését, hogy a magyar állam úgy változtatta meg hirtelen a játékszabályokat, hogy nem adott esélyt az alkalmazkodásra, és még kompenzációs rendszert sem alkotott az ebből fakadó esetleges gazdasági hátrányok ellensúlyozására – írta a hvg.hu.

Magyarországon 2012. október 11-e előtt a pénznyerő automatákat játékkaszinóban és játéktermekben lehetett üzemeltetni. 2011-től kezdve a parlament egyre szigorította a játéktermekre vonatkozó szabályozást, és 2011. november 1-jétől kezdődően a játéktermekben működtetett pénznyerő automaták után gépenként fizetendő játékadó mértékét 100 ezerről 500 ezer forintra emelte fel, illetve a tételes játékadó mellé bevezetett egyszázalékos mértékű játékadót is.

A nyerőgépek üzemeltetői 2012 októberében fordultak az EU-hoz, miután a parlament egy törvénnyel betiltotta a játékgépeket. A tárgyalás idén januárban volt az uniós bíróságon.

Van egy folyamatban lévő per a Fővárosi Törvényszéken, amelynek szempontjából az Európai Bíróság döntése iránymutatást jelenthet. Az uniós állásfoglalás most már egyértelműnek tűnik, vagyis nem a magyar állam érvelését támasztja alá. Ha az ítélet ennek megfelelő lesz, akkor a felperesek kárát a magyar államnak kell majd kifizetnie.

A felperes a Berlington Hungary Tanácsadó és Szolgáltató Kft., a Lixus Szerencsejáték Szervező Kft., a Lixus Projekt Szerencsejáték Szervező Kft., a Lixus Invest Szerencsejáték Szervező Kft., és a Megapolis Terminal Szolgáltató Kft. volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik