Gazdaság

Van az a pénz, amiért szívesen látjuk a gazdasági bevándorlókat

plakat(960x640).jpg (Array)
plakat(960x640).jpg (Array)

Gigaüzlet a letelepedés. Csak tavaly 50 milliárd forint folyt be a cégekhez, amelyek cserébe 172 milliárdnyi magyar állampapírt értékesítettek – írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint nem rossz üzlet 29 százalékos haszonkulccsal dolgozni, főleg annak tükrében, hogy a globális szereplők beérik 0,2–0,3 százalékkal is. Csak májusban újabb 74 külföldi jegyzett le a közvetítőn keresztül magyar letelepedési államkötvényt csaknem 7 milliárd forintért.

Az Államadósság-kezelő Központ azt is közölte a lappal, hogy a múl hónap volt az első, amikor már csak a drágább, 300 ezer eurós névértékű papírból értékesítettek. Ezzel már 2528 külföldi vett letelepedési kötvényt, csaknem 200 milliárd forinttal gazdagítva a magyar államkasszát.

A valóságban ennél sokkal kevesebb az állami bevétel, igen sok maradt az olyan közvetítővállalkozásoknál, amelyek – egy kivételével – offshore cégek körében népszerű szigeteken vannak bejegyezve.

A külföldi befektető – miután átad a közvetítőcégnek 300 ezer eurót – jelenleg csupán 271 ezer euróért vesz kötvényt, mivel diszkontáron jut hozzá, a papír öt év múlva ér 300 ezer eurót, a 29 ezer eurós különbséget a magyar adófizetők állják – emlékeztet a lap, amely szerint jelenleg olcsóbban tudná magát finanszírozni az állam piaci körülmények között.

Az Együtt eltörölné

Korábban Szelényi Zsuzsanna parlamenti képviselő kezdeményezte a letelepedési kötvényekről szóló jogszabály hatályon kívül helyezését. Az ellenzéki politikus szerint “a bevándorló ellenes hangulatkeltés helyett azonnal fel kell függeszteni a kötvények árusítását, mert a kötvény a jogbiztonságot és Magyarország biztonságát is fenyegeti”.

Az Orbán-kormány 2012 végén tette lehetővé, hogy pénzért bárki letelepedési jogot kapjon Magyarországon. “A kötvények olyan személyeknek és cégeknek biztosítanak pénzért letelepedési lehetőséget hazánkban, és szabad utazást az Európai Unió tagországaiba, akikről a magyar hatóságok semmilyen információval nem rendelkeznek.”

A párt szerint nem kizárt, hogy a kötvények árusításán a kormányhoz közeli gazdasági érdekkörök gazdagodnak, de az országnak nem éri meg, hogy “a fideszes urizálás folytatása miatt nemzetbiztonsági kockázatot vállaljon”. Magyarországot nem a hazájukból elüldözött földönfutóktól kell védeni, a kormánynak a valódi „gazdasági bevándorlók” ellen kell fellépnie. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik