benzinkut(210x140).jpg (Array)
Gazdaság

Megint többet fogyasztunk, mint tavaly

Áprilisban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 4,4, naptárhatástól megtisztítva 5,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Ezzel huszonkettedik hónapja tart a fogyasztás töretlen növekedése – írta az MTI. Bár a nyers adat a forgalom lassulását jelzi a márciusi 6,5 százalékos éves növekedés után, a naptárhatástól megtisztított adat ismét enyhe gyorsulást jelez az előző havi 5,1 százalékhoz viszonyítva.

Az élelmiszer- és élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelemben 1,6 százalékkal nőttek az eladások, jelentősen mérséklődve a márciusi 4,0 százalékot követően. A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene, ismét gyorsabban a márciusi 5,6, és 8,7 százalékos éves bővülés után.

Az év első négy hónapjában a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Külön öröm, hogy a tartós fogyasztási cikkek forgalomnövekedése 8,6 százalékos volt az első négy hónapban. Főként ez és az üzemanyag-értékesítés kereslete táplálta a fogyasztást.

Ajánlott videó