Gazdaság

Nagyvállalatokat támogatna a kormány

Csepreghy Nándor (Array)
Csepreghy Nándor (Array)

Az EU a kis- és középvállalkozások felzárkózását segíti, de a kabinet szerint a nagyok számára is lehetőséget kell adni – ez a központi költségvetésből történhet majd meg.

Olyan támogatási program kidolgozását tervezi a kormány, amely érdekeltté teszi a magyarországi nagyvállalatokat a további fejlesztésekben – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek.

Egy hete még Lázár János beszélt arról, hogy a kormány külön támogatási rendszert dolgoz ki száz magyar nagyvállalatnak, tekintettel arra, hogy ezek a cégek nem pályázhatnak a kis- és középvállalkozások számára fenntartott EU-forrásokra.

Csepreghy elmondta: a nagyvállalatok az uniós szabályok szerint nem részesülhetnek kohéziós támogatásokban, de Magyarországon jelentős gazdasági erőt képviselnek, akár a GDP-hez való hozzájárulásukat, akár a foglalkoztatottak számát tekintjük. A kormány ezért ki akar dolgozni egy olyan programot, amellyel a számukra kieső forrás pótolható, vagy olyan lehetőségeket nyit, amelyek érdekeltté teszik őket is a fejlesztésekben.

Ezek a fejlesztések áttételesen a nagyvállalatokkal kapcsolatban lévő kkv-kat is erősítik – mondta a helyettes államtitkár. Hozzátette: nincs még konkrét lista a száz nagyvállalatról, most csak egy nagyságrendi számról van szó. A támogatás hazai költségvetési forrásokból történhet, de meg kell vizsgálni a büdzsé teherbíró képességét. Egyelőre a kormányban folynak egyeztetések, néhány hónap múlva döntés is születhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik