Gazdaság

Közös gázvezetéket építünk a környező államokkal

gazvezetek(960x640).jpg (gázvezeték)
gazvezetek(960x640).jpg (gázvezeték)

Bebukott a Nabucco? Várat a Déli Áramlat? Itt a megoldás, a közös magyar-román-bolgár-szlovák vezeték!

Regionális gázszállítási együttműködésről állapodott meg négy állam, Magyarország, Románia, Bulgária és Szlovákia – mondta el csütörtök este az M1 aktuális csatornának Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Még a nap folyamán aláírja a négy külügyminiszter Rigában azt a megállapodást, miszerint összekötik és kétirányúsítják gázvezeték-rendszereiket. Szijjártó elmondta, hogy ezzel mind a négy ország energiabiztonságát jelentős mértékben növelik.

A miniszter megjegyezte, az energiabiztonság Európa számára a legégetőbb kérdés, “és ez különösképpen igaz Közép-Európára”. Mint mondta, a Nabucco- és a Déli Áramlat gázvezeték-projekt lemondása után a térség államainak újabb megoldásuk után kell nézniük azért, hogy új gázbeszerzési forrásokat és útvonalakat találjanak.

“Mindaddig, amíg a térség gázvezeték-rendszerei nem lesznek összekötve, és mindaddig, amíg egy nagy stratégiai gázvezeték-beruházás nem valósul meg, addig a közép-európai térségben energiabiztonságról nem tudunk beszélni” – fogalmazott Szijjártó. Hozzátette, a partnerek nemzeti költségvetése mellett közösen megpályázandó uniós forrásokból fedeznék a szükséges beruházások költségeit, mivel egész Európa érdeke a térség energiabiztonsága.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik