Gazdaság

A kormánynak nincs ellenére az Airbnb és társaik

airbnb (Array)
airbnb (Array)

Több mint 200 millárd forintot fordít turisztikai fejlesztésekre a kormány. A helyettes államtitkár szerint a hazai turizmust a megosztáson alapuló gazdaságtól (sharing economy) sem kell féltenünk.

A kormány uniós pénzből (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program és Terület és Településfejlesztési Operatív Program) 217 milliárd forintot fordít a turisztikai fejlesztésekre a következő öt évben – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára egy szakmai konferencián.

Az államtitkár szerint jelentős potenciál rejlik a gyógy- és termálvízkészletünk egészségturisztikai hasznosításában. Csepreghy Nándor szerint a szállodákat, utazási irodákat vagy utazásszervezőket hosszú távon nem veszélyeztetik például a magánszobák vagy lakások igénybevételét lehetővé tevő sharing economy platformok (pl. Airbnb, Booking, Agoda, stb. – a szerk.), ezek ugyanis a szolgáltatás minőségét tekintve nem versenyezhetnek a professzionális turisztikai szolgáltatókkal. Ugyanakkor a közösségi gazdaságnak kulcsfontosságú szerepe lehet a külföldi vendégek Magyarországra vonzásában, akik aztán az itteni költésükkel jelentős mértékben hozzájárulhatnak a turizmus másodlagos bevételeinek növekedéséhez.

Magyarországon a turizmus adja a GDP nem kevesebb mint 8,8 százalékát, miközben a foglalkoztatásból összesen 11,3 százalékkal veszi ki a részét. 2010 óta majdnem 30 százalékkal, 13,36 millióról 17,25 millióra nőtt a turisztikai céllal hazánkba érkező külföldi vendégek száma. Tavaly a 2014-ben a belföldi utazások számának alakulásában is kedvező fordulat állt be, miután 3 százalékkal, 14,38 millióról 14,85 millióra emelkedett a többnapos belföldi turisták száma.

A hazai turizmus a válság ellenére is képes volt a növekedésre, aminek a nemzetgazdasági jelentősége annál is nagyobb, mivel a szektor a foglalkoztatás több mint 10 százalékát biztosítja. A turizmus ugyanakkor egész Európában erősödik.  A Turisztikai Világszervezet adataiból pedig az látszik, hogy a 2009-es visszaesést követően immár ötödik éve masszívan, évente átlagosan 4,5 százalékkal növekszik a nemzetközi turistaérkezések száma Európában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik