Gazdaság

Fazekas: „Ha rajtam múlna, nem lennének nagybirtokok Magyarországon”

Fazekas Sándor agrárminiszter szerint a vidék elégedett a földpályázatok eredményével, a lemondásáról szóló híreket pedig sajtópletykának titulálta a Népszabadságnak adott interjúban.

„A miniszterelnök úr bízik bennem, hosszú távú feladatokat határozott meg számomra és a tárca részére” – mondta el Fazekas Sándor a Népszabadságnak esetleges visszalépésével kapcsolatban.

A lap rákérdezett: várható-e lex Simicska? A miniszter nem tud „ilyen törvényalkotási szándékról” és elmondta: sem Simicska Lajossal, sem Nyerges Zsolttal nincsen közvetlen kapcsolatban. Nyerges Attilát illetően leszögezte: egyáltalán nem igaz, hogy Nyerges Zsolt testvérének jóváhagyásával neveztek ki embereket a minisztériumban, a tárcavezető szerint „a kinevezéseknek világosan szabályozott rendje van. Egy biztos: munkaviszonyban, illetve szerződéses kapcsolatban nem állt a tárcával”.

„Ha rajtam múlna, nem lennének Magyarországon nagybirtokok” – tudatta a tárcavezető, aki hozzátette: a realitásokhoz hozzátartozik, hogy a közép- és nagybirtokosokra is tekintettel kell lenni.

A vidéken élők elégedettek a földpályázati rendszerrel – mondta el Fazekas Sándor, aki szerint ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy „2014-ben gyakorlatilag az összes vidéki körzetet megnyertük, mindenhol taroltunk. A Fejér megyei Kajászón is, ahol a sajtó szerint a legtöbb konfliktus volt”.

Ami feladataik ellátásához szükséges

Fazekas Sándor a nemzeti parkok esetleges, az elveszített támogatásokat kompenzáló lépésekkel kapcsolatban csak annyit árult el: több pénzt kapnak a jövő évi költségvetésben, mint idén. A lap szerint a nemzeti parkok 700 millió forinttal több pénzhez jutnak, azonban veszteségeik milliárdos nagyságrendűek.

A miniszter reakciójában nem említett konkrétumokat, csak annyit, hogy „meg fogják kapni azt a támogatást, ami a feladataik ellátásához szükséges”. A felvetésre, hogy a nemzeti parkokat veszteség érheti, a tárcavezető annyit közölt: „A kormány biztosítja számukra az indokolt forrásokat.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik