Gazdaság

Titokban tárgyalnak Brüsszellel a házi pálinka sorsáról

Piaci vélemények szerint a legjobb megoldás az lenne, ha egységes 50 százalékos adókulcsot vezetnének be – a házi főzés megdrágulna, de visszaszorulna a feketepiac.

Teljes titoktartás mellett tárgyal a kormány az Európai Bizottsággal arról, hogy hogyan szabályozzák a házi pálinkafőzést – írja az Agrárszektor. Brüsszel még februárban indított kötelezettségszegési eljárást az ezer forintos jövedéki adó miatt.

Piaci vélemények szerint az lenne a legjobb megoldás, ha a kormány minden pálinkára 50 százalékos adókulcsot vezetne be – ez megfelelne az Európai Bizottságnak, tisztítaná a pálinkapiacot és csökkentené a legális pálinkák árát is.

Az EU kifogása a házi pálinkafőzésre bevezetett jövedéki átalányadóval szemben az, hogy a tagállamok csak olyan kedvezményes adókulcsot alkalmazhatnak, amely nem kisebb, mint a normál jövedéki adó fele. Az otthoni pálinkafőzésnél az 50 százalékos kulcs ugyanakkor azt jelentené, hogy 86 liter ötven fokos pálinka után ezer helyett 71810 forintot kellene fizetni. Ezzel szemben a 3333 forintos literenkénti jövedéki adó megfelezése jelentősen csökkentené a legális szeszipari termékek árait, félliteres palackonként 300-400 forinttal lehetnének olcsóbbak a kereskedelmi pálinkák.

A piac megtisztulásához is hozzájárulna az adókulcs mérséklése: kisebb lenne az árkülönbség a legális és a törvénytelenül eladott párlatok között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik