Gazdaság

Adócsomaggal köthetik röghöz a médiacégeket

A héten a parlament elé kerülő adócsomag arról is rendelkezik, hogy ne húzhassák ki magukat a magyar szabályok alól a legnagyobb médiaszolgáltatók a külföldre költözéssel - tudta meg a Napi Gazdaság.

A médiapiac szereplőinek is lényeges lehet a jövő évi adócsomag – tájékoztat a Napi Gazdaság hétfői számában. A lap információi szerint a héten az Országgyűlés elé kerülő szabályegyüttesben a terjesztési díjak ügyéről is rendelkezik majd.

Értesüléseik szerint az indítvány egyik passzusa megakadályozná, hogy a jelentős befolyásoló erejű médiaszolgáltatók úgy igényeljenek magyarországi terjesztési díjat, hogy külföldre költöztetik székhelyüket. A módosítás a két nagy kereskedelmi televíziót is érintheti, mivel a 2010-es meghatározás szerint jelentős befolyásoló erővel azok a médiacégek rendelkeznek, amelyek legalább tizenöt százalékos éves átlagos közönségarányt tudnak felmutatni.

A cikk szerint a közelmúlt satóhíradásai arról szóltak: tévés berkekben felmerült a külföldre költözés lehetősége, az így cselekvő tévétársaság ugyanis akár terjesztési díjat is kérhetne a kábelszolgáltatóktól legnézettebb csatornájának hazai sugárzásáért.

A médiaszolgáltatási törvény tavalyi módosítása szerint a jelentős befolyással bíró médiaszolgáltató csak azután kérhet díjat, miután megjelent a díjszedés mértékét és módját meghatározó kormányrendelet, ehhez igazodna a jövő évi adócsomag is

A lap információi szerint az előterjesztésben azt is rögzítik, hogy az érintett kormányrendelet akkor is vonatkozik majd az itthon jelentős befolyásoló erejűnek számító szolgáltatóra, ha az korábban külföldre költözött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik