Gazdaság

A „Török Áramlat” gázvezeték is bukás lehet

A neves orosz szakértő szerint az évtized vége után is maradni fog az ukrán tranzit, mert rengeteg tényező akadályozza a Gazprom terveit.

Kudarcra van ítélve a „Török Áramlat” – közölte Mihail Korcsemkin, az East European Gas Analysis nevű szaktanácsadó cég vezetője a Forbes orosz kiadásában közzétett írásában. Korcsemkin felidézte, hogy egy április közepén Berlinben megtartott konferencián az orosz energiaügyi miniszter és a Gazprom vezetője kijelentette: nem hosszabbítják meg az Ukrajnával kötött tranzitmegállapodást 2019 után, a balkáni és dél-európai országoknak a török-görög határtól kell majd elszállítaniuk az orosz földgázt.

Korcsemkin, aki a volt szovjet köztársaságokat tömörítő Független Államok Közösségének egyik vezető szakértője, úgy ítélte meg, hogy senkinek nem kell építenie semmit, mert a Török Áramlatból nem lesz semmi. Egyrészt zsákutcába jutottak a török-orosz gázártárgyalások, a török hatóságok visszatartják a gázvezeték építéséhez szükséges engedélyeket. Másrészt meg kellene találni a finanszírozáshoz szükséges forrásokat, ami már a Déli Áramlattal kapcsolatban sem sikerült.

Oroszországnak óvatos külpolitikát kellene folytatnia, mert azok a vállalatok, melyek képesek tengerfenéken húzódó vezeték építésére, az Egyesült Államokban, az EU-ban és Svájcban vannak bejegyezve – mondta a szakértő, hozzátéve, hogy ha meg is épül a vezeték, még akkor sem biztos, hogy az orosz földgáz el is jut a végfelhasználókhoz.

A gázvezetéken szállítandó évi 47 milliárd köbméter gáz nagyobb része Olaszországba irányulna. Az olasz vevő és a Gazprom közti szerződés előírja, hogy az orosz földgázt Olaszország északi határáig kell eljuttatni, a Gazprom álláspontja szerint ehhez viszont a vásárlónak kell megépítenie a szükséges vezetéket, ha pedig ezt nem teszi meg, az orosz cég szünetelteti a szállításokat.

Mihelyst azonban a Gazprom csökkenti olaszországi exportját, az Egyesült Államok megakadályozhatja, hogy az orosz gázipari cég pénzhez jusson az amerikai bankrendszeren keresztül. Az amerikai kongresszus ugyanis tavaly olyan törvényt fogadott el, ami feljogosítja az elnököt arra, hogy szankciókkal sújtsa a Gazpromot, ha csökkent a NATO-tagállamokba, Grúziába, Moldovába és Ukrajnába irányuló gázexportját.

 

Ajánlott videó