Gazdaság
mnb (Array)

Matolcsyék így csökkentenék a bankadót

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 05. 06. 07:42

Azoknak a pénzintézeteknek kedveznének, amelyek aktívan hitelezik a magyar vállalatokat.

A bankadó differenciált csökkentése mellett érvelt a Napi Gazdaságban megjelent interjúban a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója. Nagy Márton azt mondta: egy biztos, a vállalatokat aktívan hitelező, portfoliója megtisztításáért lépéseket meghozó bank esetében jogos igény, hogy részesüljön a bankadó csökkenésével járó könnyítésekben.

A jelenlegi tervek ennek ellentmondanak. Az adó éppen azoknál a bankoknál csökkenne kisebb mértékben,  amelyek növelték hitelezési aktivitásukat. A szabályozás nem a Magyar Nemzeti Bank feladata, de  véleménye lehet róla – mondta Nagy Márton, aki a korrekciókat nemcsak visszamenőlegesen, hanem a jövőre nézve is meggondolná. Az igazgató fontosnak nevezte, hogy azok a bankok, amelyek többet tesznek azért, hogy a jövőben még egészségesebbé váljanak az átlaghoz képest, gyorsabb bankadócsökkentésben részesüljenek.”Természetesen egyszerre kell mérlegelni a fiskális és a pénzügyi stabilitási szempontokat”.

Mivel a brókerbotrány miatt megemelkedett befizetési kötelezettséggel az adócsökkentés egy jelentős részét elveszítik a pénzintézetek Nagy Márton megfontolná, hogy a kártalanítás idejének meghosszabbítását, illetve azt, hogy miként tudják a bankok ezt a a befizetést leírni az adójukból. További részletek a Napi Gazdaságban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.