Gazdaság

Matolcsyék így csökkentenék a bankadót

mnb (Array)
mnb (Array)

Azoknak a pénzintézeteknek kedveznének, amelyek aktívan hitelezik a magyar vállalatokat.

A bankadó differenciált csökkentése mellett érvelt a Napi Gazdaságban megjelent interjúban a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója. Nagy Márton azt mondta: egy biztos, a vállalatokat aktívan hitelező, portfoliója megtisztításáért lépéseket meghozó bank esetében jogos igény, hogy részesüljön a bankadó csökkenésével járó könnyítésekben.

A jelenlegi tervek ennek ellentmondanak. Az adó éppen azoknál a bankoknál csökkenne kisebb mértékben,  amelyek növelték hitelezési aktivitásukat. A szabályozás nem a Magyar Nemzeti Bank feladata, de  véleménye lehet róla – mondta Nagy Márton, aki a korrekciókat nemcsak visszamenőlegesen, hanem a jövőre nézve is meggondolná. Az igazgató fontosnak nevezte, hogy azok a bankok, amelyek többet tesznek azért, hogy a jövőben még egészségesebbé váljanak az átlaghoz képest, gyorsabb bankadócsökkentésben részesüljenek.”Természetesen egyszerre kell mérlegelni a fiskális és a pénzügyi stabilitási szempontokat”.

Mivel a brókerbotrány miatt megemelkedett befizetési kötelezettséggel az adócsökkentés egy jelentős részét elveszítik a pénzintézetek Nagy Márton megfontolná, hogy a kártalanítás idejének meghosszabbítását, illetve azt, hogy miként tudják a bankok ezt a a befizetést leírni az adójukból. További részletek a Napi Gazdaságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik