Gazdaság

Földforgalmi törvény miatt izmozik az EU-val a parlamenti bizottság

Az összes új EU-tag földforgalmi törvényeit vizsgálja az EU, de Font Sándor bizottsági elnök szerint a régi tagoké se megfelelő.

Az Európai Bizottság elnökéhez fordul az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága, mivel szerintük birtokpolitikai bizonytalanságot okoz az Unió földforgalmi törvényvizsgálata. A képviselők szerint az EB eljárása diszkriminatív – mondta a mezőgazdasági bizottság elnöke az MTI-nek kedden. A fideszes Font Sándor a keddi testületi ülés után elmondta: minden párt képviselője és a függetlenek is egyetértettek azzal, hogy az ügyben a bizottság levelet nyújtson be az EU-hoz.

A bizottság a levélben emlékeztet arra, hogy miután Ausztria az Európai Unió Bizottságához fordult a magyar földforgalmi törvény miatt, a Bizottság úgy döntött: az összes újonnan csatlakozott ország földforgalmi törvényét megvizsgálja. A vizsgálat után nemcsak a magyar földforgalmi törvénnyel, hanem további három ország hasonló törvényével kapcsolatban is emeltek kifogást.

A mezőgazdasági bizottságban úgy látják, hogy az Unió magatartása birtokpolitikai bizonytalanságot eredményez, mert a régebbi tagországok földforgalmi törvényei is tartalmaznak az uniós joggal ellentétes kitételeket. Magyarország saját törvényében csak olyan szabályt alkalmaz, ami már szerepelt egy régebbi tagország hasonló szabályozásában – jelentette ki Font Sándor. Szerinte az Unió eljárása diszkriminatív, mert nem jelezte, hogy a régebbi tagok törvényeit is megvizsgálja. Csak az újonnan csatlakozott országok jogszabályait vette górcső alá, és tett észrevételeket.

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága ezért levelében javasolja, hogy az Európai Bizottság bizonytalanságot okozó lépését függesszék fel, és a testület szabályozza újra, hogy egy országnak milyen mozgástere van birtokpolitikai és földforgalmi törvénykezési ügyekben. A magyar álláspont szerint az ügyben az uniós jog mellett figyelembe kell venni az Európai Bizottság földforgalmi ügyekben hozott döntéseit is.

Ennek alapján kettős jogforrást kell figyelni, és ezekre alapozva minden tagországra vonatkozóan egyértelmű jogszabályt kell alkotni a földforgalmi kérdéskör rendezésére. Miután ez megtörtént, a tagországoknak időt kell adni, hogy az újonnan lefektetett jogelvek alapján, kijavítsák saját földforgalmi jogszabályát – magyarázta Font Sándor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik