Gazdaság

K&H: idén nagyon futhat a lakáshitelpiac szekere

A K&H Bank a lakáshitelpiac évi 30-50 százalékos bővülését várja és akár 1000 milliárdos állománymozgást is elképzelhetőnek tart.

A bank közleménye emlékeztet: lendületet vett az ingatlanpiac az év elején, és ezzel párhuzamosan erősödött a munkaerőpiac is, a kedvező gazdasági környezet a lakáshitelezési piacon is érezteti pozitív hatását.

A bank elemzése szerint a hitelfelvételi kedv hosszú távú erősödését mutatja a K&H által negyedévente mért pályakezdő fiatalok jóléti indexe: a 19-29 éves fiatalok körében a megtakarítási célok között első helyre lépett a lakásra gyűjtés. Míg a korábbi negyedévekben az elköltözni vágyók számára az albérlet volt a legvalószínűbb megoldás, most a válaszadók 40 százaléka említette azt, hogy saját lakás vásárlásban gondolkozik.

Az attitűdváltozásban nagy szerepe van a kedvező lakáshitelkamatoknak és hitelkonstrukcióknak is – írták. Ezt a hatást rövid távon erősíthetik a devizahiteles elszámolások is. A pénzintézet szerint az új hitelelbírálási szabályok nem változtatják meg jelentősen az ügyintézés menetét és hosszát, az ügyfelek számára az eljárás sem lett bonyolultabb.

A közlemény idézi Bába Ágnest, a K&H lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettesét aki szerint ezek eredményeként idén a lakáshitelpiac éves összehasonlításban erős két számjegyű növekedést, akár 30-50 százalékos bővülést is mutathat. Ezt a várakozást erősítik az idei januári és februári adatok is: januárban 73 százalékkal több folyósítás volt a piacon, mint 2014 januárjában. Hitelcsere formájában pedig várhatóan az ügyfelek egyharmada keresni fogja a jobb, alacsonyabb kamatú hiteleket, így akár 1000 milliárd forintos állománymozgás is elképzelhető – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik