Gazdaság

Egyre több autót helyeznek forgalomba

autopiac(960x640).jpg (Array)
autopiac(960x640).jpg (Array)

Ötödével többet, mint tavaly. A magyar autópiac növekedését egyelőre a jegybank fizeti.

Áprilisban 6737 új személygépkocsit helyeztek forgalomba, 22 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben a hónapban, mondta a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete az MTI-nek. 

A forgalomból kivont autók száma is csökken, mivel a kivonás utáni piac még nagyobb, 25,1 százalékos bővülést ért el. Az összesítés szerint a forgalomba hozott kishaszonjárművek száma 1335 volt, ami 6,5 százalékos növekedés az előző év áprilisához képest. Az egyesület adatai rámutatnak arra is, hogy jelentősen csökken a forgalomból kivonás

A havi tájékoztatás szerint nagyhaszongépjárműből 364 kelt el áprilisban, ez 2,4 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A magánvásárlók jelenleg inkább a használtautó-kínálatból elégítik ki igényeiket, bár valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része – különösen az egy-három autós céges vásárlások – magánjellegűek. Sajnálatos az egyesület szerint, hogy az importált használt személyautók átlagéletkora meghaladja a 11 évet, mivel ez a károsanyag-kibocsátás növekedését, a közlekedés biztonságának csökkenését okozza.

A haszonjárműpiacot továbbra is jelentősen motiválja a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja (nhp), így az a válság előtti szint közelében van. Mivel az nhp ebben az évben megmarad, az MGE optimista a teljes haszonjárműpiac növekedési kilátásait illetően.

Az autóbuszpiac kis mérete miatt jelentős havi eltéréseket mutat, az MGE ugyanakkor éves szinten 8 százalékos bővülésre számít, annak ellenére, hogy áprilisban 43 járművet helyeztek forgalomba a piacon, ami 65,6 százalékkal kevesebb, mint tavaly áprilisban.

A motorkerékpár-piac továbbra is gyenge, de százalékosan jelentősebb – kétszámjegyű – növekedést mutat, 326 motorkerékpárt értékesítettek áprilisban, 21,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az egyesület szerint létfontosságú lenne a robogó azonosítás megoldása és a regisztrációs adó kiigazítása a használati jellegű kétkerekűeknél.

Az MGE havi jelentésében kitért arra, hogy érzékelhető az elmozdulás a legális szervizek irányába. Ez a jogi környezet változásának – a cégautó javítási áfájának a fele visszaigényelhető – és annak köszönhető, hogy az importőrök folytatják a márkaszervizeket bemutató kommunikációs kampányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik