Gazdaság

Természetet károsított egy szlovén gazda Reszneken

mezogazdasag(210x140).jpg (mezőgazdaság)
mezogazdasag(210x140).jpg (mezőgazdaság)

Vádat emeltek egy Magyarországon állattartással foglalkozó szlovén földbérlő ellen, mert mezőgazdasági tevékenységével védett madarak, rovarok, illetve növények élőhelyét pusztította el összesen több mint másfél hektáros területen - tájékoztatta a Zala Megyei Főügyészség kedden az MTI-t.

A reszneki székhelyű, szarvasmarhatartással foglalkozó kft. ügyvezetőjeként a szlovén állampolgárságú férfi Lendvajakabfán és Reszneken bérelt földeket a 2007 óta kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területnek minősülő Natura 2000 besorolású területen. A férfi a 2008 és 2013 közötti időszakban a védett területen a környezetvédelmi hatóság engedélye nélkül végzett gyepgazdálkodási és silódeponálási tevékenységet.

A főügyészség közölte: az érintett rétek egyebek közt a védett haris, fürj, zanótboglárka és vérfű-hangyaboglárka élőhelyének számítanak, de utóbbiak sajátos életmódjához és szaporodásához elengedhetetlenül szükséges – bár nem védett – őszi vérfű élőhelye is. A mezőgazdasági tevékenység miatt azonban ezeknek a védett madaraknak, rovaroknak és növényeknek az élőhelye részlegesen megsemmisült vagy jelentősen károsodott. A Lenti Járási Ügyészség a férfi ellen természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat a Lenti Járásbíróság előtt.

Mindeközben

Megalapozatlan és nem túl tisztességes riogatásnak nevezte a politikus azokat az ellenzéki felvetéseket, hogy a kormány elvenné a nemzeti parkoktól a földeket – mondta Font Sándor (Fidesz), az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában. Font szerint nem természetvédelmi, hanem pénzügyi vita zajlik a védendő földek vagyonkezelése körül. “Az izgalmas kérdés itt jött, hogy kié legyen a bérleti díj” – mondta, hozzátéve, a jelenlegi konstrukcióban ez az összeg nem a nemzeti parkokhoz, hanem a Nemzeti Földalaphoz kerül.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik