Gazdaság

Most kezdik ellenőrizni, pontosan hogy is fektettek be az önkormányzatok a brókercégeknél

allami-szamvevoszek(210x140).jpg (állami számvevőszék,  ász)
allami-szamvevoszek(210x140).jpg (állami számvevőszék,  ász)

Az ÁSZ mindenkit átvizsgál. Összesen 24 önkormányzat van, akik több mint 10 milliárd forintot fektettek be.

Az Állami Számvevőszék a kormány felkérésére megkezdte azoknak az önkormányzati ellenőrzések az előkészítését, ahol a települések a brókerbotrányban érintett vállalkozásoknál fektettek be.

Az ÁSZ pénteki közleménye szerint a számvevőszék a vonatkozó törvény alapján, valamint az elmúlt időszakban történt, “brókercégekhez kapcsolódó események társadalmi jelentőségére” tekintettel az ellenőrzések előkészítésének megkezdéséről döntöttek.

A számvevőszék az ellenőrzöttekkel kapcsolatos minden megállapítását jelentésbe foglalja, amelyet az ellenőrzések lezárását követően hoz nyilvánosságra a honlapján. A folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól az ÁSZ hírportálján keresztül tájékoztatja a közvéleményt.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön közölte, hogy a kormány soron kívüli törvényességi ellenőrzést kér az ÁSZ-től azoknál az önkormányzatoknál, amelyek befektettek brókercégeknél. A kabinet kérése az, hogy az ÁSZ vizsgálja meg, ezek a helyhatóságok milyen körülmények között helyeztek el pénzeket brókercégeknél.

A miniszter szerint 24 olyan önkormányzat volt, amely befektetett a Quaestornál, a Buda-Cashnél, illetve a Hungária Értékpapír Zrt.-nél. A befektetések összege 10,8 milliárd forintot tesz ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik