Gazdaság

Vajna biztos nyer a félkarú rablókon

andy vajna (andy vajna)
andy vajna (andy vajna)

Dübörög a kormánybiztos-üzletember budapesti kaszinó-hálózata. A Világgazdaság 15 milliárd forintra becsüli az éves bevételt.

Andy Vajna öt kaszinójában, 4000 négyzetméteren, összesen 824 pénznyerő automata várja a játékosokat. A gazdasági tárca idén összesen 6,2 milliárd játékadó-bevételt vár a piac mintegy 20 milliárdos bevétele után. A gazdasági lap által megkérdezett iparági szereplők becslése szerint ebből Vajna öt fővárosi kaszinójáé lehet mintegy 15 milliárd, a maradék ötmilliárdon osztozik a három vidéki (soproni, debreceni, nyíregyházi) kaszinó.

A rendszer vállalkozóbarát – írja a Világgazdaság, emlékeztetve rá, hogy a NAV nem nagyon lát rá a játékgépekre, integrált ellenőrző híján az állam sötétben tapogatózik a pontos bevételek tekintetében. Ráadásul a koncessziós díj leírható a játékadóból, a korábbi havi fix adózást (gépenként előbb 100 ezer, majd 500 ezer forint) felváltotta a százalékos. 

A nyerőgépeket nemzetbiztonsági okokból 2012 őszén betiltották, majd az úgynevezett megbízható játékszervezőknek a kormány kiosztotta a koncessziókat. A most elvárt hatmilliárdos adóbevétel töredéke a tiltás előtti 30-40 milliárd forintosnak – írja a lap.

A törvény szerint Magyarországon összesen 11 kaszinó lehet. A Dunántúlon három, azokért később indulhat a harc. A soproninak december végén lejár az engedélye, a koncesszióért már Győr, Szombathely, Pécs, Hévíz, Balatonfüred és Siófok is bejelentkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik