Gazdaság

Az EKB a magyar jegybankon tartja a szemét

matolcsy-gyorgy(960x640).jpg (matolcsy györgy)
matolcsy-gyorgy(960x640).jpg (matolcsy györgy)

Az Európai Központi Bank szoros figyelemmel kíséri az MNB tevékenységét a monetáris finanszírozás tilalmáról szóló uniós rendelkezések betartásának a garantálása érdekében.

Ezt írja az EKB Kormányzótanácsának hétfőn kiadott 2014-es éves jelentése. A dokumentum megállapítja, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) több olyan programot indított, amely nincs kapcsolatban a monetáris politikával, ideértve egy ingatlanbefektetési programot, egy pénzügyi ismereteket támogató programot, továbbá egy magyar műalkotások és kulturális vagyontárgyak vásárlását célzó programot, valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete korábbi alkalmazottai MNB általi átvételének programját.

Tekintettel a programok sokaságára, terjedelmére és méretére, a programok felfoghatóak úgy is, hogy potenciálisan ellentétben állnak a monetáris finanszírozás tilalmával, amennyiben az MNB állami feladatokat vállal át, vagy más módon pénzügyi előnyöket nyújt az államnak – fogalmaz a dokumentum.

Az EKB szoros figyelemmel fogja követni ezeket a műveleteket annak biztosítására, hogy végrehajtásuk ne kerüljön ellentmondásba a monetáris finanszírozás tilalmával – szögezi le az EKB Kormányzótanácsának 2014-es éves jelentése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik