Gazdaság

Annyira keletre nyitunk, hogy az már Dél-Korea

áder jános (áder jános)
áder jános (áder jános)

Áder János koreában tárgyalt. Például egy közvetlen repülőjáratról.

Egy közös gazdasági alap létrehozására tett javaslatot Áder János köztársasági elnök Dél-Koreában annak elősegítésére, hogy a két ország kis- és közepes vállalatai egymás piacára léphessenek. Áder erről azután beszélt, hogy kedden Szöulban fogadta őt Pak Gun Hje köztársasági elnök.

A dél-koreai elnöki palotában, a Kék Házban tett látogatása alatt Áder felvetette Magyarország és Dél-Korea tudományos eredményeinek közös hasznosítását, és – a turizmus és a vállalkozói kapcsolatok bővítése érdekében – egy közvetlen légi járat elindítását is javasolta a két főváros között.

Dél-Korea első női köztársasági elnökénél tett látogatása után azt mondta, az elmúlt években kétmilliárd dollárnyi tőke érkezett Magyarországra Dél-Koreából, így az egyik legfontosabb beruházó az országban, vállalatai 23 ezer embernek adnak munkát. De szerinte továbbra is cél a visegrádi négyek országai felé nyitó ázsiai állam befektetői lendületének megtartása, és annak elérése, hogy a dél-koreai cégek bővítsék magyarországi tevékenységüket.

Amíg Magyarország inkább az alapkutatásban, Dél-Korea az alkalmazott kutatásban ért el számottevő eredményeket, magyarázta Áder a két ország tudományos együttműködésének bővíthetőségét, Erre szerinte a környezetvédelem, a vízgazdálkodás és az informatika területén is van lehetőség. Az együttműködést a nemrég felállt Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal is segítheti.

Dél-Korea államfője kedvezően fogadta a Szöul és Budapest közötti közvetlen légi járat beindítására tett javaslatot, mondata Áder János. Az elnök szerint az elmúlt időszakban mintegy 40 százalékkal, évi százezerre emelkedett a Magyarországra látogató dél-koreaiak száma, a repülőjárat nemcsak a turizmus célországává tenné hazánkat, de a vállalkozói kapcsolatokat is erősíthetné.

Kedden Áder János továbbutazik Mongóliába, ahol ünnepélyes keretek között fogadja Cahiagín Elbegdordzs mongol köztársasági elnök. Ezután találkozik Csimedín Szaikhanbileg miniszterelnökkel is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik