Gazdaság

Ma mentik meg a Quaestor-károsultakat

Az Országgyűlés keddi ülésén 30 millió forintig kártalanítja a brókerbotrány veszteseit és többek közt a nemzeti parkok földjeiről is dönthetnek.

A Ház ülése reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit szavazások követnek.

A parlament ekkor dönthet arról a kormánypárti képviselők által benyújtott javaslatról amely egy követeléskezelő alap felállításával a Quaestor minden károsultját kártalanítaná 30 millió forint erejéig. A javaslat értelmében a károsultak július végéig juthatnának hozzá pénzükhöz.

Szavaznak a kormány azon kétharmados többséget igénylő előterjesztéséről is, amely lehetővé tenné a magyar részvételt az Iszlám Állam elleni koalícióban, az iraki Erbílben. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban azt mondta, az összesen 150 katonában 110 teljesítene szolgálatot a helyszínen, hat magyar tiszt pedig a vezetési pontokon lenne jelen. Az indítványt várhatóan a szocialista frakció támogatásával fogadhatja el a kormányoldal.

Szintén ellenzéki támogatásra lesz szükség azokhoz a kétharmados törvénymódosításokhoz, amelyek lehetővé teszik a rendőrök és a katonák bérének emelését. A kormány szándékai szerint az idén 30 százalékkal, majd azt követően évente 5-5 százalékkal, így 2019-ig bezárólag összesen 50 százalékkal nőnének a bérek az ágazatban.

Szavazhatnak a képviselők az állami földvagyon kezelésével összefüggő törvénymódosításról is. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője korábban elképzelhetőnek nevezte, hogy néhány fideszes képviselő nemmel szavaz majd a nemzeti parkok vagyonkezelésében lévő földek nemzeti földalapkezelőhöz kerülését célzó javaslatra, de szerinte a kormánypárti képviselőcsoport túlnyomó többsége indokoltnak tartja, hogy a föld kezelését egységesen bonyolítsa le a kormány, az ne legyen szétdarabolt, mert abból visszaélések származnak.

A szavazásokat követően hat előterjesztés vitája kezdődhet meg. A képviselők így egyebek mellett elmondhatják a véleményüket a banki elszámolás során tapasztalt visszaélések elleni fellépést segítő fideszes törvényjavaslatról, valamint a kabinet energiahatékonyságról szóló előterjesztéséről is – írj az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik