Gazdaság

Nem ért véget a csíki sör pere

A Ciuc Premiumot gyártó Heinekent csak egy ügyben sikerült visszavernie a Csíki Sört gyártó Lixid Projekt Kft.-nek, a márkaper évekig elhúzódik.

Lénárd András, az Igazi csíki sör gyártója szerint a suceavai táblabíróság márciusban a Heineken Romániának azt a kérését utasította el jogerősen, amelyikben a multinacionális cég törvényszéki elnöki rendelettel próbálta azonnali hatállyal bezáratni az Igazi csíki sört gyártó csíkszentsimoni gyárat. A tulajdonképpeni márkaperben várhatóan csak évek múltán születik jogerős ítélet – közölte szerdán a maszol.ro portál.

A holland multinacionális cég 2003-tól rendelkezik a Csíkszeredában gyártott Ciuc premium (Csíki prémium) sörmárkával, amelyet az erdélyi magyarok csíki sörként emlegetnek. 2014 novemberében azonban megjelent a piacon a Csíki Sör Manufaktúra terméke, az Igazi csíki sör, amely számára a gyártó Lixid Project Kft. szerzett romániai és európai jogi védelmet.

Lénárd András valószínűsítette, hogy a márkaperben nem Romániában születik meg a végső döntés. Elmondta, hogy a Heineken a Hargita megyei törvényszéken is beperelte az Igazi csíki sör gyártóját, de emellett a spanyolországi Alicantéban székelő uniós szabványügyi hivatalhoz (OHIM) is panaszt nyújtott be. Mindkét eljárás folyamatban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik