Gazdaság

70 milliárd dollárosat gurított a Shell

Shell-kut(650x433)(1).jpg (Shell, benzinkút, tankolás, )
Shell-kut(650x433)(1).jpg (Shell, benzinkút, tankolás, )

A világ egyik legnagyobb olajipari vállalata felvásárolja egy kisebb konkurenciáját.

A világ egyik legnagyobb olajipari vállalata, a Shell felvásárolja a BG Groupot – írta a Portfolio. A vételár 70 milliárd dollár, ami 50 százalékos prémiumot jelent a legutóbbi tőzsdei záróárhoz képest. Ilyen volumenű felvásárlást olajcég több mint 10 éve nem vitt véghez. A rövid idő alatt sokat eső olajár természetesen segíti a konszolidációt az iparágban, emellett egyéb megfontolások is vannak a tranzakció mögött. A hírre a BG Group árfolyama szárnyal, a Shell pedig esik.

Miért vásárol be a Shell?

A két európai olajcég számára a felvásárlás értelemszerűen költségszinergiákkal jár, emellett pedig értékes földgázmezőkhöz is hozzáférhet a Shell. A BG Groupnak több milliard dolláros projektjei vannak Brazíliában, Kelet-Afrikában, Ausztráliában, Kazahsztánban és Egyiptomban, többek között a világ legígéretesebb LNG-projektjeivel is rendelkezik. A Shell jelenleg a világ egyik legnagyobb földgázkitermelője, 2014-ben kitermelése 3000 milliárd köbláb felett volt.

A felvásárlás nem meglepő annak tükrében, hogy a Shell tudatosan visszafogja a palagáz-kitermelésbe történő beruházásokat. A palagázsztori az USA-ban hatalmas felfutást eredményezett a kitermelésben, ebből viszont a Shell aligha tudott profitálni, hiszen olyan palagáztermelő eszközöket vásárolt, amik a jelenlegi környezetben aligha tűnnek profitábilisnak. Ezek egy részét a cég most értékesíti, továbbá Európában és Kínában is visszafogja a palagáz-kitermeléshez kapcsolódó beruházásokat. A BG megvásárlásával ismét a nagy, offshore gázkitermelő projektekre helyeződne a hangsúly a vállalatnál, amiben korábban sikeres is volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik