Gazdaság

Óriási magyar diplomáciai siker Oroszországban

budai-gyula(210x140).jpg (budai gyula)
budai-gyula(210x140).jpg (budai gyula)

Bár még nem érkezett megkeresés az orosz élelmiszer-biztonsági hivataltól, Budai Gyula szerint a következő két-három héten belül kapunk tájékoztatást arról, mikor kezdik meg a magyar cégek auditját. Utána kezdődhet a magyar élelmiszeripari cégek exportja.

Budai Gyula, az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri szerint az orosz−magyar kormányközi bizottság április 9−10-én megtartandó kazanyi ülésén érdemi előrehaladás történhet – mondta a Napi Gazdaság megkeresésére.

Reményei szerint ezt követően konkréttá válhat, mikor fogadhatjuk az orosz szakértőket, és kiderülhet, mely cégeket kívánják átvilágítani. Utána megkezdődhet a magyar élelmiszer-ipari termékek exportja. Mindez komoly versenyelőnyt jelenthet a többi uniós tagországgal szemben, amelyek majd csak az árubeviteli korlátozás feloldása után kezdhetik el az auditálási folyamatot, ami hónapokig is eltartha. Szerinte ez egyben a magyar diplomácia óriási sikere – mondta.

Az embargó kérdése szorosan összefügg az orosz−ukrán konfliktussal, s feloldása bizonyára akkor jöhet szóba, ha teljes mértékben megvalósulna a minszki tűzszüneti megállapodás – mutatott rá a szakpolitikus. 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik