Gazdaság

Egy ásványvizet se lehet venni vasárnap a benzinkúton

benzinkúti spar (spar, benzinkút)
benzinkúti spar (spar, benzinkút)

Mármint ott, ahol más üzemelteti a shopot, mint aki az üzemanyagot adja. Egyenlőtlenné teszi a versenyt a vasárnapi zárva tartás módosítása.

Rendkívül ésszerűtlen helyzeteket eredményez a vasárnapi zárva tartás szabályozása – sok benzinkúton szombat estétől hétfő hajnalig egy ásványvizet se lehet venni. A Haller utcai Shell benzinkúton például piros-fehér szalaggal választották le a shop területét – írja a Népszabadság.

Mindezt a benzinkút-hálózatok nem jókedvükben csinálják: pénteken megjelent ugyanis a Magyar Közlönyben a „lex Spar”-szabály. Több kúthálózatnál külön cég értékesíti az üzemanyagot és külön vállalkozás a shopokban kapható termékeket, így például a Shell-kúton működő Tesco Expressre már vonatkozik a tilalom, hiszen csak az az egység lehet nyitva, amely üzemanyagot is elad.

A sajátos helyzet oka, hogy nagyon sok kutat vállalkozók üzemeltetnek, nem pedig az olajtársaság. Több hálózatnál az a gyakorlat, hogy az üzemanyag tulajdonjogát – tekintettel a nagy értékre – nem adják át a szerződéses partnernek, hanem azt közvetlenül az olajtársaság értékesíti és csak a shop termékeit árulja a kutat üzemeltető vállalkozó. Vannak viszont olyan kúthálózatok, ahol megoldották az üzemanyag továbbértékesítését, rájuk a mostani törvénymódosítás nem vonatkozik, tehát ők versenyelőnybe kerülnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik