Gazdaság

Adófizetői milliárdokat pumpálhatnak az MKB Bankba

Hiába állt jól az MKB Bank szénája adásvétele idején, a Portfolio a jegybankelnök egy kijelentéséből arra következtet: közpénzből táplálhatják a jövőben.

Matolcsy György a European Economics and Financial Centre londoni eseményén a Reuters szerint azt mondta: az állami tulajdonú bankok, köztük az MKB további tőkeinjekcióra szorulnak annak érdekében, hogy a reprivatizációhoz egészségessé tegyék őket – írja a Portfolio, amely cikkében emlékeztet: a bank szeptemberi adásvétele környékén még 300 milliárd forint tőkével rendelkezett, ami a szükséges duplája.

A portál információi szerint a jegybankban eddig nem volt szó az MKB újbóli feltőkésítéséről, a bankot az adásvétel előtt Magyarország egyik legjobban tőkésített bankjává tették.

A Portofio szerint nem valószínű, hogy a Budapest Bank szorulna tőkepótlásra, így Matolcsy kijelentése egyértelműen az MKB-ra vonatkozhatott. Ez pedig azt jelenti, hogy a pénzintézetben ismét nagy veszteségek képződnek,képződtek és nem lesz elég az adásvétel előtti tulajdonosi tőkeinjekció. Vagyis: mivel a tulajdonos a magyar állam, adófizetői pénzből kell feltőkésíteni a bankot – írják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik