Gazdaság

Kiürült a kassza, bajban a kormány

miniszterelnokseg(210x140).jpg (miniszterelnökség, TNOR, politika, )
miniszterelnokseg(210x140).jpg (miniszterelnökség, TNOR, politika, )

Újabb 2,6 milliárd forintot vett ki a kormány a költségvetési tartalékból, így három hónap alatt 36,7 milliárd forintot költött. A következő három hónap előre nem látható kiadásaira így csak 3,3 milliárd forint maradt – vagyis gyakorlatilag kiürült a kassza - írta a napi.hu.

A költségvetés tartalékában az előre nem látható kiadásokra 100 milliárd forintot kapott a kormány a fideszes országgyűléstől. A százmilliárd forintból az első félévben – az államháztartási törvény előírásai szerint – 40 milliárdot költhet csak el a kormány. Ennek ellenére az első három hónapban már 36,7 milliárd forintot eltapsoltak. A pénzek sokszor ellenőrizhetetlen célokra mentek el. A következő három hónapra 3,3 milliárd forint maradt a költségvetési tartalékban – írja a Napi.hu. 

A kormány márciusban ezekre költötte a pénzt:

– 2 milliárd forint, Lázár János vezette Miniszterelnökség, “kulturális fejlesztési, örökségvédelmi és egyéb feladatok ellátásának támogatására, gazdasági társaságok részére”. Egyelőre nem tudni, milyen cégek, miért, és mire kaptak a pénzből.

– 511 millió forint, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, “egyedi kormánydöntésen alapuló közlekedési beruházásra”, azaz Herend város közútjainak felújítására. (Herend a tapolcai választókörzet része, ahol áprilisban országgyűlési képviselőt választanak – a szerk.)

– 15 millió forint, Igazságügyi Minisztérium, “nemzetközi jogi konferencia Magyarországra hozatalára, illetve 85 millió jutott az EMMI szociális feladatok ellátására”

Januárban és februárban pedig ezekre:

– 18 milliárd forint az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. alapítására

– 3,9 milliárd a Nemzeti Filmalapnak

 – a versenysport, a külképviseletek támogatására, valamint a veszprémi választások előtt 25 millió a városi uszoda építésére

– 2,2 milliárd a városligeti Liget projektre

– 1,6 milliárd múzeumi beruházásra

– 3 milliárd az Országos Atomenergia Hivatalnak Paks 2 ürügyén

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik